Název: Hrad u Strašína okr. Klatovy v kontextu nedokončených hradních areálů v Čechách
Další názvy: Castle at Strašín district Klatovy in the context of the unfinished castle complexes in Bohemia
Autoři: Větrovec, Michal
Vedoucí práce/školitel: Hložek Josef, PhDr. Ph.D.
Oponent: Kastl Petr, Mgr.
Datum vydání: 2017
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/27776
Klíčová slova: strašín;hrad u strašína;hrady;nedokončené hrady;středověk
Klíčová slova v dalším jazyce: strasin;castle at strasina;castles;unfinished castles;middle ages
Abstrakt: Tématem předkládané bakalářské práce je širší problematika nedostavěných hradů v Čechách. Pozornost byla věnována především nedokončenému, resp. v počátcích výstavby opuštěnému hradu u Strašína, jehož staveništěm se stal skalnatý hřeben nad obcí Lazna nedaleko Kašperských hor. V práci je věnována pozornost také dalším lokalitám, dochovaným v různém stádiu dokončení, které budou vzájemně porovnávány a to nejen s ohledem na jejich stavební podobu, ale také s ohledem na jejich předpokládaný účel. V rámci předkládané práce, resp. její přípravy, byl proveden povrchový průzkum nedokončeného hradu nad obcí Lazna u Strašína. Terénní relikty hradu byly geodeticky zdokumentovány a byl učiněn pokus o jejich interpretaci. Zjištěné informace byly porovnány s dalšími nedokončenými hradními areály převážně na území Čech. V rámci hodnocení strašínského hradu byl rovněž učiněn pokus o rekonstrukci jeho sídelně-geografického kontextu.
Abstrakt v dalším jazyce: The subject of this bachelor thesis is the wider problem of unregistered castles in Bohemia. Attention was paid to the incomplete, At the beginning of the construction of the abandoned castle near Strašín, whose construction site became a rocky ridge above the village Lazna near the Kašperské hory. Attention is also paid to other localities preserved in various stages of completion, which will be compared with each other not only with regard to their construction but also with regard to their intended purpose. In the framework of the submitted work, resp. Its preparation was carried out a surface survey of an unfinished castle above the village Lazna near Strašín. The field relics of the castle were geodetically documented and an attempt was made to interpret them. The discovered information was compared with other unfinished castle complexes mainly on the territory of Bohemia. In the framework of the evaluation of the Strasine castle, an attempt was also made to reconstruct its settlement-geographic context.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KAR)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Hrad_u_Strasina_okr._Klatovy_v_kontextu_nedokoncenych_hradnich_arealu_v_Cechach_-_Vetrovec_Michal.PDFPlný text práce5,2 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Vetrovec - posudek vedouci.pdfPosudek vedoucího práce535,16 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Vetrovec - posudek oponent.pdfPosudek oponenta práce640,3 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Vetrovec - obhajoba.pdfPrůběh obhajoby práce313,58 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/27776

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.