Název: Hynek Palla a jeho plzeňské působení
Další názvy: Hynek Palla and his impact on Pilsen
Autoři: Peroutková, Markéta
Vedoucí práce/školitel: Morávková Naděžda, Doc. PaedDr. Ph.D.
Datum vydání: 2017
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/27861
Klíčová slova: hynek palla;sokol;hlahol;plzeň;reálná škola;filharmonický spolek;hudební kritika;česká vokální hudba;eliška krásnohorská;jindřich pech.
Klíčová slova v dalším jazyce: hynek palla;sokol;hlahol;pilsen;real school;philharmonic society;music critique;czech vocal music;eliška krásnohorská;jindřich pech.
Abstrakt: Hynek Palla byl vynikající český skladatel, dirigent, organizátor a spisovatel, který působil především v 2. polovině 19. století. Narodil se 12. prosince 1837 v Praze, ale jeho životní osudy jsou převážně spjaty s Plzní, kde se řadu let významně podílel na kulturním dění. V roce 1864 byl jako cvičitel doporučen pro zdejší nově vzniklou sokolskou jednotu, kde se stal prvním náčelníkem. V Plzni získal zároveň místo učitele zpěvu a tělocviku na zdejší reálce, a tak se zde s rodinou usadil natrvalo. Kromě Sokolu se Palla také intenzivně věnoval spolku Hlahol, kde je důležité především jeho desetileté působení (18641874), kdy z postu prvního ředitele dokázal spolek pozvednout na vysokou úroveň. V roce 1867 zde dokonce zřídil ženský odbor, čímž spolek předběhl i pražský Hlahol. Roku 1882 stál Palla rovněž u zrodu symfonického orchestru, který se později stal základem pro nově vzniklý Filharmonický spolek. Hynek Palla stál od počátku v jeho čele a jako dirigent jeho symfonického orchestru uvedl velkou spoustu cenných skladeb. Z jeho skladatelské činnosti je v dějinách české hudby nejvýznamnější především jeho vokální tvorba. K jeho největším dílům patří například tři řady Českých tanců, Má láska, Oslava géniů a Sláva jara. Mimo to byl Palla i výborným hudebním kritikem. Stal se jedním z prvních odborníků, kteří v Plzni začali psát hudební kritiky česky. Hynek Palla zemřel 24. července 1896 ve svém domě v Prokopově ulici v Plzni. Na jeho počest je na tomto domě dnes umístěna pamětní deska. Hlavním cílem této práce je především vytvořit ucelené shrnutí Pallova plzeňského působení a přiblížit čtenáři jeho životní osudy. Jelikož se zároveň domnívám, že Hynek Palla je neprávem opomíjenou osobností města Plzně, snažila jsem se jeho jméno alespoň trochu zviditelnit. Myslím si, že Hynek Palla si, díky své bohaté spolkové působností, neúnavnému organizátorství kulturního života a vynikajícímu hudebnímu talentu, rozhodně zaslouží být v širším povědomí veřejnosti. Zajímavé je rovněž jeho spojení se spisovatelkou Eliškou Krásnohorskou, o kterém jistě mnoho lidí neví. Práci jsem koncipovala do tří kapitol zaměřujících na Pallův osobní život a na jeho hudební a tělovýchovnou působnost. Nejvíce prostoru jsem věnovala jeho hudební činnosti, jelikož se domnívám, že právě tento směr byl pro Pallu nejdůležitější a věnoval mu největší pozornost. V přílohách uvádím seznam jeho skladeb, ukázky z jeho děl a nechybí ani výběr fotografií. Závěrem bych ráda připomenula nesmírný přínos, který Hynek Palla přinesl zejména v oblasti plzeňské hudby. Tato práce se tak doufám stala dalším dílčím vzdáním vděku za jeho obrovskou činnost pro město Plzeň, resp. Plzeňsko.
Abstrakt v dalším jazyce: Hynek Palla was a great composer, a conductor and a writer who worked especially in the 2nd half of the 19th century. He was born on 12th December 1837 in Prague but his the most important occasions and life events are connected with Pilsen where he took part in cultural life. In 1864, Hynek Palla was recommended for a new Sokol sports club and he became its 1st chief. He also worked as a teacher in Pilsen so he started living in this city permanently. Except for the Sokol, he was also interested in the Hlahol. The most important period for him was between the ages of 1864 and 1874 when he was its director and improved its standard. In 1867 he founded a female department which made the club even more popular than the Hlahol itself. In 1882 took part in the establishment of the symphonic orchestra which became a base for the newly established Philharmonic group. He was a conductor of it since its beginnings and he introduced many great compositions. His greatest and the most famous works are, for example České tance (Czech dances), Má láska (My love), Oslava géniů (Celebrating genius) and Sláva jara (Spring glory). He also became an excellent musical critic and he was one of the first Pilsen critics who wrote their critics in the Czech language. Hynek Palla died on 24th July 1896 in his house on Prokopova street in Pilsen. A memorial plaque was made onto the wall of the house. The aim of the thesis was to made a short and complex summary of Palla´s career and to introduce the readers his life events. Since I think that he is not very known among Pilsen population, I tried to made him more popular, known and famous. In my opinion, he was very talented, he worked hard for many organisations, clubs and groups and he took part in important cultural events and these are the reasons why he should not be forgotten. I also would like to mention his friendship with Eliška Krásnohorská which is not very known but quite important. I divided the thesis into 3 chapters which describe Palla´s life and sports and musical career. I paid attention especially to his musical career because I consider this professional area to be the most important one of the author. The appendix includes a list of his works, extracts from the works and a few photos. In the end, I would like to remind the advantages he brought to Pilsen music. I hope my work became one of the ways to celebrate and thank him for his various activities in the Pilsen region.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KHI)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
BP_Marketa Peroutkova.pdfPlný text práce1,75 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Peroutkova V.pdfPosudek vedoucího práce475,79 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Peroutkova O.pdfPosudek oponenta práce624,77 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Peroutkova P.pdfPrůběh obhajoby práce140,94 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/27861

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.