Název: Harmonické v sítích příměstských sídlišť
Další názvy: Harmonics in the networks suburban housing estates
Autoři: Vokál, David
Vedoucí práce/školitel: Kůs Václav, Prof. Ing. CSc.
Oponent: Drábek Pavel, Doc. Ing. Ph.D.
Datum vydání: 2017
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/28274
Klíčová slova: nelineární domácí spotřebiče;harmonická analýza;fourierova řada;harmonické zkreslení;kompatibilní úrovně;hromadné zpracování dat;rozdělení pravděpodobnosti simulace elektrické sítě sídliště.
Klíčová slova v dalším jazyce: nonlinear appliances;harmonic analysis;fourier series;harmonic distortion;compatibility levels;mass data processing;probability distribution;simulation of distribution system in a housing.
Abstrakt: Cílem předkládané diplomové práce je analýza nízkofrekvenčního elektromagnetického rušení v distribuční síti nízkého napětí příměstské zástavby tvořené výhradně rodinnými domy. V úvodní části je věnována pozornost obecné problematice odběru nesinusového proudu nelineárními spotřebiči. Dalším bodem práce je zhodnocení rizik spojených s deformací sinusové formy signálu napětí a proudu v kontextu zpětného působení vzrůstající koncentrace elektronických zařízení na síť. Podstatná část práce se následně zabývá diskusí v souvislosti s chováním analyzované části distribučního systému prostřednictvím statistického zpracování poskytnutého záznamu elektromagnetických emisí, jenž byl pořízen v rámci měření kvality elektrické energie v různých částech rozvodu. Součástí zpracování je rovněž hledání nových hledisek pro přehledné posuzování míry koncentrace rušení uvnitř zkoumaného systému, které budou dále sloužit k vědeckovýzkumné činnosti katedry elektromechaniky a výkonové elektroniky fakulty elektrotechnické Západočeské univerzity v Plzni. Přehledné zpracování dat umožňuje následnou komparaci vzhledem k příslušným legislativním limitům a hodnotám stejných proměnných v městské zástavbě, tvořené panelovými budovami, pro účely diskuse ohledně rozdílné odběrové aktivity obyvatelstva v odlišných typech obydlí. Poslední částí práce je simulace reálné sítě na základě poskytnutých dat a parametrů sítě a zhodnocení použité metodiky realizace modelu.
Abstrakt v dalším jazyce: The aim of the diploma thesis submitted is an analysis of the low-frequency electromagnetic interference in the low-voltage distribution network of the suburban built-up areas comprised solely by family houses. In the introduction, the attention is paid to general issues of the non-sinusoidal current draw by the non-linear appliances. Another goal of the thesis is to evaluate risks related to deformations of the voltage and current signals´ sinusoidal forms in the context of the retroactive effect of the increasing concentration of the electronic equipment on the network. A remarkable part of the thesis is subsequently occupied with a discussion in accordance with a behaviour of the analysed part of the distribution system through statistical processing of the provided record with electromagnetic emissions that has been drawn up within measuring electricity quality in different parts of the distribution. The processing also includes a seek new aspects for well-arranged assessment of a magnitude of interference concentration that will serve the Department of Electromechanics and Power Electronics at the Faculty of Electrical Engineering at the University of West Bohemia in Pilsen for science and research activities. A well-arranged data processing enables a subsequent comparison due to relevant legislative limits and values of the same variables in the urban built-up areas, which are comprised by blocks of flats, for the purposes of a discussion on a different current draw activity of the population in diverse types of dwelling. The last part of the thesis is engaged with a simulation of a real network based on provided figures and parameters of the network and with an evaluation of the used methodology of the model implementation.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KEV)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
DP_Vokal_David_2017.pdfPlný text práce3,64 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
070966_vedouci.pdfPosudek vedoucího práce366,46 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
070966_oponent.pdfPosudek oponenta práce270,55 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
070966_hodnoceni.pdfPrůběh obhajoby práce189,85 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/28274

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.