Název: Síla identity
Další názvy: Power of identity
Autoři: Králová, Karolína
Vedoucí práce/školitel: Merta Vladimír, Doc. akademický malíř
Oponent: Morávek Jan, MgA.
Datum vydání: 2017
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/28339
Klíčová slova: fráze;klišé;pořekadla;dítě;rodina;generace;psychologický aspekt;sebereflexe;psychologická agrese
Klíčová slova v dalším jazyce: phrases;clichés;sayings;children;family;generation;psychological aspect;self-reflection;psychological aggresion
Abstrakt: Práce pojednává o frázích, klišé a pořekadlech, které jsou vštěpovány dětem v rámci rodiny. Jsou zaryté a předávané po generace. Zaměřila jsem se na psychologický aspekt těchto výroků a jejich dopady na jednotlivce, jenž si tato rčení nese s sebou, popř. nevědomky předává dál. K tématu jsem se, jako čerstvá matka, dobrala hlubší sebereflexí a došla jsem k různým poznatkům, některé hraničily až se zjevnou psychologickou agresí. Toto téma je pro mě aktuální a nanejvýš podstatné a domnívám se, že si tato problematika zaslouží zpracování. Kde je dítě zranitelnější než ve vlastní rodině, svém majáku bezpečí a jistoty? Tyto mnohdy nechtěně a omylem použité výroky mohou zásadním způsobem ovlivnit, či narušit duševní pohodu, jistotu a sebevědomí dítěte již od raného věku, o to těžší se může stát boj o místo ve společnosti vyrovnání se se světem mimo rodinu, budování identity, jež se tvoří skrze každodennost.
Abstrakt v dalším jazyce: The thesis deals with the phrases, clichés and sayings that are instilled in children in their families. Deeply embedded, they are being passed down from generation to generation. I focused on the psychological aspect of these statements and their impact on the individual who carries these claims with him or herself, more often than not unconsciously passing them on. The topic is a result of my deeper self-reflection: as a new mother, I arrived at certain insights, some of which bordered on apparent psychological aggresion. For me, this is currently a very important topic, and I think it deserves to be researched and elaborated upon. A child is most vulnerable in the environment of his or her own family, which should be a beacon of safety and security. Often used inadvertently and erroneously, these statements can fundamentally affect or impair the child's well-being, security and self-confidence from an early age. They can aggravate a child's struggle for his or her place in society - coping with the world outside the family, building his or her own identity that is shaped through everyday life.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KVU)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Diplomova prace.pdfPlný text práce3,05 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
KRALOVA_V.pdfPosudek vedoucího práce549,92 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
KRALOVA_O.pdfPosudek oponenta práce535,99 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
KRALOVA.pdfPrůběh obhajoby práce278,29 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/28339

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.