Název: Potenciál účetních informací pro měření výkonnosti podniku
Další názvy: Potential of accounting information for business performance measurment
Autoři: Stehlíková, Barbora
Vedoucí práce/školitel: Černá Marie, Ing. Ph.D.
Oponent: Hejduková Pavlína, Ing. Ph.D.
Datum vydání: 2017
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/28715
Klíčová slova: účetní informace;výkonnost podniku;ukazatele zisku;ukazatele rentability;ekonomická přidaná hodnota (eva)
Klíčová slova v dalším jazyce: accounting information;business performance;earnings;profitability ratios;economic value added (eva)
Abstrakt: Cílem práce je provedení analýzy tradičních ukazatelů (ukazatele zisku a rentability) i moderního ukazatele (EVA upravený dle metodiky Ministerstva průmyslu a obchodu) výkonnosti vybraného podniku od roku 2012 do roku 2015 a zhodnocení potenciálu účetních informací v rámci měření výkonnosti podniku. V teoretické části práce je vysvětleno, co lze nalézt v účetních výkazech, pro koho jsou určeny, a co si lze představit pod pojmem výkonnost podniku. Další kapitolou teoretické části je analýza ukazatelů výkonnosti podniku, jak tradičních, tak moderních. Z tradičních ukazatelů jsou vybrány ukazatele zisku EAT, EBT, EBIT, EBITDA a ukazatele rentability ROA, ROE, ROS. Z moderních metod je použit ukazatel EVA upravený dle metodiky Ministerstva průmyslu a obchodu. Poté je provedena analýza vybraných ukazatelů na základě informací získaných z účetních výkazů v konkrétním podniku v letech 2012 až 2015. Z analýz ukazatelů výkonnosti podniku jsou sestaveny závěry a doporučení pro podnik, které mohou vést ke zlepšení jeho výkonnosti. V poslední části práce je na základě provedených analýz zhodnocen potenciál účetních informací při měření výkonnosti podniku. Bez účetních informací obsažených v účetních výkazech by se tyto ukazatele pro měření výkonnosti podniku zjišťovaly obtížně.
Abstrakt v dalším jazyce: The aim is to analyse the traditional indicators (earnings and profitability) and modern indicators (EVA modified according to the methodology of Ministry of Industry and Trade) performance of the chosen company since 2012-2015 and evaluation of the potential accounting information in within the business performance measurement. The theoretical part explains what can be found in the financial statements, for whom they are intended, and what is the meaning of a company´s performance. Another chapter of the theoretical part is an analysis of both indicators of business performance, traditional and modern. From traditional indicators are chosen earnings EAT, EBT, EBIT, EBITDA and profitability indicators ROA, ROE, ROS. Of the modern methods are used indicator of EVA modified according to the methodology of the Ministry of Industry and Trade. From an analysis based on the information of chosen indicators of obtained from financial statements in a particular company since 2012 - 2015. Analyses of business performance indicators are drawn conclusions and recommendations for the company, which can improve its efficiency. The last part is based on analyses are evaluated the potential accounting information in measuring the company´s performance. Without the accounting information contained in the financial statements, these indicators will be difficult to find out for measuring the performance
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KFU)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
BP_Barbora_Stehlikova.pdfPlný text práce1,97 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Stehlikova_posudek vedouciho.pdfPosudek vedoucího práce614,7 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Stehlikova_posudek oponenta.pdfPosudek oponenta práce904,37 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Stehlikova_prubeh obhajoby.pdfPrůběh obhajoby práce358,46 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/28715

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.