Full metadata record
DC poleHodnotaJazyk
dc.contributor.authorRichtr, Václav
dc.contributor.authorNová, Kristýna
dc.date.accessioned2020-03-23T11:00:29Z
dc.date.available2020-03-23T11:00:29Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.citationRICHTR, V., NOVÁ, K. Fenoly v experimentální práci učitelů chemie. Biológia, ekológia, chémia, 2019, roč. 23, č. 3, s. 17-21. ISSN 1338-1024.en
dc.identifier.issn1338-1024
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11025/36758
dc.description.abstractFenoly tvoří významnou skupinu organických sloučenin s významnými fyzikálními a fyziologickými vlastnostmi, které limitují experimentální práci ve výuce. Přítomnost hydroxylové skupiny na aromatickém jádru ovlivňují jeho reaktivitu a umožňuje řadu reakcí již dříve využívaných v analytické chemii i ve výuce. Příspěvek se zabývá možnostmi bezrizikového experimentování s fenoly v podmínkách současné školy. Potřebné materiály čerpá z dostupné literatury současné i historické. Těžiště experimentální práce je v reakci fenolů s chloridem železitým. Tyto reakce mají své zákonitosti i význam. Jsou využitelné nejen pro důkaz případné stanovení jednotlivých fenolů, ale také pro stanovení obsahu železa ve vodách. Zanedbatelná není ani možnost stanovení látek na fenoly přeměnitelné. Příkladem toho může být stanovení sacharinu. Metoda byla vypracována před lety v souvislosti s uváděním šumivého vína pro diabetiky na trh. Může však být inspirativní pro vytváření originálních aplikací a modifikací.cs
dc.description.abstractPhenols constitute a major group of organic compounds with important physical and physiological characteristics that limit the experimental work in teaching. The presence of hydroxyl groups on an aromatic nucleus affect its reactivity and allows a number of reactions previously used in analytical chemistry and in teaching. The contribution deals with the possibilities of risk-free experimentation with phenols in the conditions of the current school. The necessary materials draws from the available literature, current and historical. The focus of the experimental work is in the reaction of phenols with sodium ferric oxide. These reactions have their patterns and significance. They are usable not only for evidence of any potential determination of individual phenols, but also for the determination of the content of iron in the waters. Negligible is not even the possibility of the determination of substances on the phenols convertible. An example of this can be the determination of saccharin. The method was prepared years ago in connection with the marketing of sparkling wine for diabetics on the market. However, it can be inspirational for creating original applications and modifications.en
dc.format5 s.cs
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isocscs
dc.publisherTrnavská univerzita vTrnave, Pedagogická fakultask
dc.relation.ispartofseriesBiológia, ekológia, chémiask
dc.rightsPlný text není přístupný.cs
dc.rights© Trnavská univerzita vTrnave, Pedagogická fakultask
dc.subjectfenolycs
dc.subjectchlorid železitýcs
dc.subjectexperiment ve výucecs
dc.titleFenoly v experimentální práci učitelů chemiecs
dc.title.alternativePhenols in experimental work of chemistry teachersen
dc.typečlánekcs
dc.typearticleen
dc.rights.accessclosedAccessen
dc.type.versionpublishedVersionen
dc.subject.translatedphenolsen
dc.subject.translatedferric chlorideen
dc.subject.translatedexperiment in teachingen
dc.type.statusPeer-revieweden
dc.identifier.obd43929254
dc.project.IDSGS-2016-055/NaturTECH 2cs
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (KCE)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
BECH_3_2019_fenoly.pdf1,39 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít  Vyžádat kopii


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/36758

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD