Název: Metodika vyšetřování trestného činu znásilnění
Další názvy: Methodology for investigating the crime of rape
Autoři: Grussová, Helena
Vedoucí práce/školitel: Vavera František, Doc. JUDr. Ph.D., LL.M.
Oponent: Chmelík Jan, Doc. JUDr. Ph.D.
Datum vydání: 2019
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/38245
Klíčová slova: trestný čin;znásilnění;metodika vyšetřování;metody;kriminalistika;kriminologie;kriminalistická taktika;výslech;ohledání;stopy.
Klíčová slova v dalším jazyce: crime;rape;criminalistic method;methodology;criminology;criminal-tactical methods;interrogation;examination;forensic traces
Abstrakt: Tato práce pojednává, jak již samotný název napovídá, o trestném činu znásilnění z pohledu kriminalistické metodiky a její jednotlivé metody využitelné pro tento trestný čin. První kapitola, pokud nepočítáme úvod, obsahuje vymezení pojmu trestný čin znásilnění a jeho jednotlivé zařazení mezi vědní obory. Druhá kapitola poté řeší pachatele, tedy pohled kriminologie, a pohled oběti, tedy viktimologii. Třetí kapitola se pak zaměřuje na kriminalistickou charakteristiku, tedy ovlivnění ve vnějším objektivním světě. V následující kapitole se řeší samotný vývoj metodiky s ohledem na vývoj trestného činu znásilnění. Předposlední kapitola se již zabývá konkrétní metodikou daného trestného činu a to převážně z pohledu kriminalisticko-taktického, jako je výslech, ohledání apod. V sedmé kapitole se pak nachází kazuistika, která je čerpána od Krajského soudu v Českých Budějovicích, kde nosnou částí této kapitoly jsou dva rozsudky a jejich odůvodnění v rámci jednotlivých kriminalistických metod, a samozřejmě krátkým popisem o skutečnostech naplnění trestného činu.
Abstrakt v dalším jazyce: This thesis analyzes the criminalistic methods of rape investigation. The first chapter generally defines the offense and consequently the crime of rape and rape itself from the perspective of psychology and sociology. The second chapter focuses on the perpetrators and the victim with the view of criminology. The third chapter focuses directly on the criminalistic characteristics. The following chapter deals with the development of the methodology itself. The penultimate chapter is devoted to criminal-tactical methods such as interrogation, investigation, etc. The seventh chapter is then the processing of specific cases, which the Regional Court in České Budějovice judged.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KTR)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
DP-Znasilneni -posl.pdfPlný text práce1 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
op.p. Grussova.pdfPosudek oponenta práce1,16 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
ved p. grussova.pdfPosudek vedoucího práce740,53 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
p.o. Grussova.pdfPrůběh obhajoby práce581,39 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/38245

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.