Název: Kolekce vyplývající z tvarového a technologického experimentu
Další názvy: Collections consequent from the shaped and technology experiment
Autoři: Nazarská, Pavla
Vedoucí práce/školitel: Krbcová Helena, Doc. akademický malíř
Oponent: Marková Lenka, MgA.
Datum vydání: 2019
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/39405
Klíčová slova: móda;umění;propojení;kolekce;oděv;doplňky;udržitelnost;minimalismus;struktura
Klíčová slova v dalším jazyce: fashion;art;collection;structure;minimalism;connection;clothes;accessories;sustainability
Abstrakt: Pro svou závěrečnou práci jsem se rozhodla najít cestu, jak propojit mou vášeň pro strukturální výtvarné umění, oděv a udržitelný způsob života. Mým cílem bylo vytvořit jednu kolekci, která by propojovala vše. Inspiraci jsem hledala ve srtrukturálním umění zejména českého Informelu, ale provedla jsem i důkladnou rešerši módních trendů a přístupů, které by ke zpracování byly vhodné. Velkou měrou jsem využila pocitové a životní zkušenosti, které provázely závěrečnou etapu mého studia. Rozhodla jsem se pro minimalistické formy oděvu, které tvoří dokonalý kontrast ke strukturální asambláži. Tato 3D koláž je nakonec tvořena tepelně opracovanými střípky CD, které jsou natavovány a přišívány na textilní materiál, konkrétně na bavlnu potaženou polyesterem. Ostatní materiály byly zvoleny s ohledem na jejich estetické a uživatelské vlastnosti a šetrnost k životnímu prostředí. Pracovala jsem se 100% hedvábným noil, mačkanou tkaninou s obsahem 50%lnu a 50% bavlny a se 100% bambusovou viskózou. Vše v odstínech bílé a ivory, reprezentující duchovní čistotu. Kolekce se skládá ze tří outfitů, dvou dámských a jednoho pánského. Celkem obsahuje devět kusů, včetně doplňků - bot, batohu a variabilní ledvinky. Kolekci jsem sestavovala netradičně jako abstraktní obraz s ohledem na kompozici bílých ploch materiálu, výrazných částí asambláže a také barvy lidského těla. Výsledek funguje jako kompoziční celek, ale jednotlivé části oděvu jsou i dobře kombinovatelné.
Abstrakt v dalším jazyce: For my final project, I decided to find a technique of how can I connect my passion for art with a textile creation. I have wanted to create one collection of clothes and art pieces also. I was finding inspiration in Czech art style Informel, I also made research on several fashion designers like Ka Wa Key, Petra Ptáčková, Nehera and others and I was using my life experiences as well. Finally, I decided for minimalism. I was looking for contrast but also a balance between crazy structures and pure materials. For a structure creating I finally chose only one type of trash. Old CDs deformed and connected with textiles by heat. I have chosen and natural materials mostly. White and ivory shades. Bamboo viscose, silk noil, 50% cotton and 50% flax One expectation is cotton material with polyester. Is only one connected with a cd structure. For shoes, I have used and soles from 100% nature rubber. The collection includes three outfits, one man and two women, plus three accessories. Shoes, a bag and a fanny pack. Nine pieces altogether. I was composing and collection atypically like an abstract painting, according to the disposition of white materials, structure applications and body colour also. The result can be recombined, and trousers and a coat are unisex.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KDE)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Bakalarska prace-Nazarska.pdfPlný text práce6,33 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Nazarska_v.pdfPosudek vedoucího práce614,04 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Nazarska_o.pdfPosudek oponenta práce624,61 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Nazarska.pdfPrůběh obhajoby práce292,83 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/39405

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.