Název: Svoboda v dystopii BioShock
Další názvy: Freedom in Dystopia Bioshock
Autoři: Vítek, Tomáš
Vedoucí práce/školitel: Stulík Ondřej, PhDr. Ph.D.
Oponent: Rosůlek Přemysl, Doc. PhDr. Ph.D.
Datum vydání: 2020
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/40274
Klíčová slova: svoboda;dystopie;bioshock;zakotvená teorie;libertarianismus;kvalitativní výzkum;libertariánská dystopie s delibertariánskými mechanismy přežití.
Klíčová slova v dalším jazyce: liberty;dystopia;bioshock;grounded theory;libertarianism;qualitative research;libertarian dystopia with delibertarian survival mechanisms.
Abstrakt: Ve své práci jsem prostřednictvím metody zakotvené teorie vytvořil specifickou kategorii libertariánské dystopie s delibertariásnkým mechanismem přežití. Předmětem mé práce bylo podmořské město Rapture z dystopie BioShock. V první polovině práce jsem představil svět BioShocku, operacionalizoval koncepty utopie, dystopie a svobody a nakonec představil metodu zakotvené teorie. V analytické části jsem selektivním kódováním vymezil téma a následně otevřeným kódováním vytvořil šest kategorií. Jejich vztahy jsem následně popsal kombinací axiálního kódování a analytického příběhu. Dále jsem vytvořil již zmíněnou kategorii a potvrdil mé výchozí předpoklady.
Abstrakt v dalším jazyce: In my study I created a specific category of libertarian dystopia with a delibertarian survival mechanism using the method of grounded theory. The subject of my study was the underwater city of Rapture from the dystopia of BioShock. In the first half of the study, I introduced the world of BioShock, operationalized the concepts of utopia, dystopia and freedom, and finally introduced the method of grounded theory. In the analytical part, I defined the topic by selective coding, and then created six categories by open coding. Then I described their relationships by combining axial coding and an analytical story. I also created the already mentioned category and confirmed my initial assumptions.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KAP)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
DP Svoboda v BioShocku Tomas Vitek.pdfPlný text práce904,47 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
DP_POL_VED_Vitek.pdfPosudek vedoucího práce2,6 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
DP_POL_OPO_Vitek.pdfPosudek oponenta práce2,43 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Vitek.pdfPrůběh obhajoby práce291,79 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/40274

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.