Title: Dopad Daňového řádu oproti zákonu o správě daní a poplatků na činnost územních finančních orgánů.
Other Titles: Impact of the tax regulations compared with the law of administration of taxes and fees on the activities of local financial authorities.
Authors: Tesař, Radan
Advisor: Nocar, Josef
Referee: Vlček, Zdeněk
Issue Date: 2012
Publisher: Západočeská univerzita v Plzni
Document type: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/4077
Keywords: správa daní;daňové řízení;územní finanční orgány;komparace daňového řádu a zákonu o správě daní a poplatků;historie správy daní
Keywords in different language: procedural tax legislation;local financial authorities;tax administration
Abstract: Cílem této diplomové práce je komparace zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád se zákonem č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků s účinky na činnost územních finančních orgánů. Každý právní předpis nejen v českém právním řádu je v praktickém právním světě doplňován soudními rozhodnutími, avšak zákon o správě daní a poplatků byl extrémním případem, jelikož daňové subjekty, správci daně a další osoby zúčastněné na správě daní postupovali ve velké nejistotě při daňovém řízení, protože se nemohli spolehnout na znění platné právní úpravy a museli postupovat v souladu s judikaturou, které však bylo nepřeberné množství a bylo složité se v ní orientovat.V úvodních kapitolách (druhá a třetí kapitola) je krátký exkurs do jednotlivých etap vývoje daňového práva procesního na českém území a vývoje územních finančních orgánů na českém území. Čtvrtá kapitola je jádrem celé akademické práce, kde jsou rozebrány detailněji změny v právní úpravě daňového procesu, analýza a zhodnocení dopadu těchto změn na územní finanční orgány (správce daně). Kapitoly jsou rozděleny do dalších subkapitol tak, jak je systematicky uspořádán daňový řád, následuje postupná komparace příslušných ustanovení daňového řádu s obdobnými ustanoveními zákona o správě daní a poplatků, kriticky jsou zhodnoceny některé pasáže daňového řádu a posouzen jejich dopad na činnost pracovníků finančních úřadů či finančních ředitelství.Pátá kapitola obsahuje pohled na daňový řád (resp. daňové procesní předpisy) ?de lege ferenda?, čímž se navazuje na třetí kapitolu a obsahem je i nástin možného řešení některých problematických částí daňového řádu, resp. daňového procesu ?pro futuro?.
Abstract in different language: My thesis deals with comparison of present and previous law, which regulates procedural steps of tax administration. The thesis also analyzes, describes and evaluates an impact of changes in regulation of tax administration on the activities of local financial institutions. In the aim of the thesis doesn´t include description and explanation of basic legal terms. Most of expert articles about the new tax law was focused on terms of benefits for taxpayers. That is why I wanted to focus on benefits of new legislation on local financial authorities.The first chapters describe the evolution of procedural tax legislation and the evolution of local financial authority. The base of the thesis is in the fourth chapter. Main changes in procedural tax legislation and also impact of this changes on the local financial authorities are described there. I tried to explain reasons, how new procedural legislation was created and also what costs (financial, administrative or time) are connected with it. The next chapter deals with options how to improve the tax administration and tax proceedings and also I commented amendments which have been prepared.
Rights: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Appears in Collections:Diplomové práce / Theses (KSP)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Diplomova prace Tesar Radan.pdfPlný text práce574,71 kBAdobe PDFView/Open
SCAN0918_000.pdfPosudek vedoucího práce39,76 kBAdobe PDFView/Open
SCAN0919_000.pdfPosudek oponenta práce47,54 kBAdobe PDFView/Open
SCAN0921_000.pdfPrůběh obhajoby práce46,37 kBAdobe PDFView/Open


Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11025/4077

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.