Název: Rozvoj čtenářské gramotnosti při výuce anglického jazyka na 2. stupni základních škol
Další názvy: Development of reading skills in an English class in lower secondary education
Autoři: Šimicová, Anna
Vedoucí práce/školitel: Reynaert Barbora, Mgr. Ph.D.
Datum vydání: 2020
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/41305
Klíčová slova: čtení;čtenářská gramotnost;učitelé;učitelé anglického jazyka;základní vzdělání
Klíčová slova v dalším jazyce: reading;reading skills;reading comprehension;teachers;teachers of english;lower-secondary education
Abstrakt: Tato diplomová práce se zabývá čtením v hodinách anglického jazyka. Cílem práce bylo odpovědět na otázku, jak učitelé 2. stupně základních škol přistupují k učení čtení v hodinách anglického jazyka na vybraných školách (zejména v oblastní typů, zdrojů a fází). Čtení tvoři jednu čtvrtinu jazykové výbavy, kterou by si žáci měli osvojit. Je to také dovednost, která bude součástí jejich budoucího studia, práce či osobního života. Z těchto důvodů je důležité, aby se se čtením v hodinách pracovalo patřičně a správně. Výzkum se zabývá postoji vybraných učitelů anglického jazyka ke čtení v jejich hodinách, toho bylo docíleno pomocí pozorování hodin a rozhovorem s danými učiteli. První částí této práce je teoretický základ, který shrnuje poznatky o čtení v anglickém jazyce. Dále je popsána metodologie, nakonec se praktická část věnuje samotnému pozorování hodin, a také interview. Z výzkumu byly vyvozeny implikace pro učitele a školy, také byly navrhnuty další možnosti výzkumu v této problematice. Výsledkem práce bylo zjištění, že se učitelé snaží věnovat všem druhům čtení, detailnímu a rychlému. Problém je ale ve čtení nahlas a potichu, také v extenzivním a intenzivním čtení. Učitelé užívají různých zdrojů pro čtení, základním zdrojem však zůstává učebnice. Poslední zjištění je, že učitelé jsou si vědomi nutnosti rozdělit čtení do různých fází, náplň těchto fází však může činit problémy.
Abstrakt v dalším jazyce: The thesis answers the important question about the reality of teaching reading in English classes in the lower secondary level in the Czech Republic. Reading is one of the four language skills learners are required to acquire during their education. Furthermore, it is a skill that will shape their future - they will use it in their academic development, and even in their professional and private lives. Thus, it is important to shape this skill in young learners of language properly. This thesis observes the reality of reading practice in various classes and the teachers of the particular classes are interviewed about their teaching practice in regards to reading. The first part of the thesis provides theoretical background for the second part that focuses on research in two chosen schools. After the observations and the interviews are described, conclusions are drawn - several suggestions for changes in reading practice are made. These suggestions include changing the material support for teachers, scheduling of lessons, further educating teachers on the effective practices in English teaching (especially in regards to reading).
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KAN)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Diplomova prace - Anna Simicova.pdfPlný text práce647,24 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Pos_ved_Reyn_Simicova.pdfPosudek vedoucího práce410,14 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Pos_opon_Kleck_Simicova.pdfPosudek oponenta práce110,19 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Prubeh_Simicova.pdfPrůběh obhajoby práce160,62 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/41305

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.