Název: Mé místo je tento svět
Další názvy: My place is this world
Autoři: Krčková, Michaela
Vedoucí práce/školitel: Beránek Jiří, Prof. akad. sochař
Oponent: Tolar Benedikt, Doc. MgA.
Datum vydání: 2020
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/42016
Klíčová slova: kůrovec;vysočina;kalamita;samoobnova přírody;plastiky;land art;kůra;les;krajina
Klíčová slova v dalším jazyce: bark beetle;vysočina region;nature;forest;bark;sculpture;land art;landscape;restore itself
Abstrakt: Vybrala jsem si téma Mé místo je tento svět. Umožnilo mi to věnovat se tvořivě problematice kůrovce. Lesy v kraji Vysočina téměř zničil kůrovec. Chtěla jsem umístit plastiky do zničené krajiny a poukázat tak na tragickou situaci. Zároveň jsem chtěla vyjádřit naději ve schopnost přírody obnovovat se za pomoci člověka i bez něj. Spojila jsem tak svoji lásku k land artu, plastikám a mému oblíbenému místu, kde byly všechny stromy vykáceny. Jedná se o oblast údolí řeky Brtnice u města Jihlavy. Objekty jsem tvořila z pletiva, sádry a kůry z pokácených stromů. Experimentovala jsem s přírodním materiálem nalezeným při instalaci. Velkou roli v mém díle hrála improvizace a náhoda. Kvůli měnícímu se počasí a práci lesních dělníků byl prostor vždy jiný. Instalace probíhaly od podzimu 2019 do jara 2020. Rozmístění objektů po krajině tvořilo při každé instalaci "cestu", která vedla diváky přírodou. Práce má inspirovat k zamyšlení nad obnovou přírody.
Abstrakt v dalším jazyce: I chose theme My place is this world. I could deal creatively with the bark beetle issue. The forests in Vysočina region were nearly destroyed. I wanted to place the sculptures in ruined landscape and point out the tragic situation. In the same time I wanted to express hope in nature ability to restore itself with a human help or without it. I connected my love for land art, sculptures and my favourite place where all the trees were cut down. It is the area of the Brtnice river valley near the town of Jihlava. Objects are made of fencing, gypsum and bark from cut trees. I also experimented with natural material found during installation. Improvisation and coincidence were big part of my work. Landscape was changing all the time because of work forest workers and different weather. Installations took place from autumn 2019 to spring 2020. The placement of objects across the landscape formed a "path" which led spectators through the nature. The work should inspire people to think over nature restoration.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KVU)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
bakalarska prace Michaela Krckova.pdfPlný text práce10,84 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Krckova_v.pdfPosudek vedoucího práce548,14 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Krckova_o.docxPosudek oponenta práce60,76 kBMicrosoft Word XMLZobrazit/otevřít
Krckova.pdfPrůběh obhajoby práce339,41 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/42016

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.