Název: A Bund der Landwirte és a Deutsche christlichsoziale Volkspartei az 1918–1938-as években. Adalék a politikai aktivizmus történetéhez az első Csehszlovák Köztársaságban
Další názvy: Bund der Landwirte a Deutsche christlichsoziale Volkspartei v letech 1918-1938. Příspěvek k historii politického aktivismu v první Československé republice
Autoři: Novotný, Lukáš
Citace zdrojového dokumentu: NOVOTNÝ, L. A Bund der Landwirte és a Deutsche christlichsoziale Volkspartei az 1918–1938-as években. Adalék a politikai aktivizmus történetéhez az első Csehszlovák Köztársaságban. Fórum társadalomtudoányi szemle, 2020, roč. 2020, č. 4, s. 81-101. ISSN 1335-4361.
Datum vydání: 2020
Nakladatel: Forum Minority Research Institute
Typ dokumentu: článek
article
URI: http://hdl.handle.net/11025/42215
ISSN: 1335-4361
Klíčová slova: první československá republika;německé menšinové strany;aktivismus;účast ve vládě
Klíčová slova v dalším jazyce: az Első Csehszlovák Köztársaság;német kisebbségi pártok;aktivizmus;kormányzati részvétel
Abstrakt: Rövid fennállása alatt Csehszlovákiát a háborúk közötti időszakban egy sor szokásos politikai párt jellemezte, amelyek között nemcsak jobboldali, középső és baloldali pártok, hanem nemzeti alapon felállított politikai platformok is szerepeltek. A Bund der Landwirte (BdL) volt a legerősebb polgári párt, amely a Csehszlovákiában élő németek érdekeit védte az Első Csehszlovák Köztársaság teljes fennállása alatt. A BdL a német aktivizmus vezető promótere volt. Körülbelül két és fél évvel a háború után nyilvánvalóvá vált, hogy az együttműködés jobb, mint a csehszlovák kormány elleni ellenzéki politika folytatása, legalábbis a gazdasági téren. A Deutsche christlichsoziale Volkspartei (DCV) képviselői párbeszédet folytattak a csehszlovák politikusokkal is, de a párt kormánytól való távozása fokozatos radikalizálódást eredményezett. A Sudetendeutsche Partei (SdP) felállítása és dominanciája az 1935-ös választások során mindkét aktivista párt bukását jelentette.
Během své krátké existence bylo Československo v meziválečném období charakterizováno řadou standardních politických stran, a to nejen pravicových, středových a levicových, ale také politických platforem založených na národní základně. Bund der Landwirte (BdL) byla nejsilnější občanskou stranou hájící zájmy Němců v Československu po celou dobu existence první Československé republiky. BdL byla předním propagátorem německého aktivismu. Asi dva a půl roku po válce vyšlo najevo, že spolupráce je lepší než provádění opoziční politiky proti československé vládě, alespoň v ekonomické oblasti. Zástupci Deutsche christlichsoziale Volkspartei (DCV) také vedli dialog s československými politiky, ale odchod strany z vlády vedl k její postupné radikalizaci. Vznik a dominance Sudetendeutsche Partei (SdP) ve volbách v roce 1935 znamenaly pád obou aktivistických stran.
Práva: Plný text není přístupný.
© Forum Minority Research Institute
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (KHV)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
szemle_2020_4_novotny.pdf827,5 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít  Vyžádat kopii


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/42215

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD