Název: Systém sociálního kreditu v Čínské lidové republice a jako nástroj tvorby a vynucování "normality"
Další názvy: Social credit system in the People's Republic of China and as a tool for creating and enforcing "normality"
Autoři: Sochorová, Pavlína
Vedoucí práce/školitel: Krčál Petr, PhDr. Ph.D.
Oponent: Stulík Ondřej, PhDr. Ph.D.
Datum vydání: 2021
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/44027
Klíčová slova: foucault;moc;biomoc;governmentalita;normalita;nástoj;normalizace;čínská lidová republika;sociální kredit;blacklist;kreditní skóre.
Klíčová slova v dalším jazyce: foucault;power;biopower;governmentality;normality;tool;normalization;people's republic of china;social credit;blacklist;credit score.
Abstrakt: V této práci jsem se zaměřila na analýzu Čínského systému sociálního úvěru, jako nástroje pro vytváření a prosazování normality, jak jej chápe francouzský filozof Michel Foucault. Práce je rozdělena na teoretickou a analytickou část. V teoretické části jsem podrobně představila Foucaultův koncept normality a Čínského systému sociálního úvěru. V analytické části jsem pak následně aplikovala definované nástroje normality na samotný sociální kreditní systém. Cílem této práce je odpovědět na otázku, zda se čínský systém sociálního kreditu používá k vytváření normalizovaných jedinců. Výzkum ukazuje, že v systému můžeme skutečně definovat nástroje, které slouží k vytvoření normality.
Abstrakt v dalším jazyce: In this thesis, I focused on the analysis of the Chinese social credit system, as a tool for creating and enforcing normality, as understood by the French philosopher Michel Foucault. The work is divided into theoretical and analytical parts. In the theoretical part, I introduced in detail Foucault's concept of normality and the Chinese system of social credit. In the analytical part, I applied the defined tools of normality to the social credit system itself. The aim of this work was to answer whether the Chinese social credit system is used to create normalized individuals. And research shows that we can actually define tools in the system that serve to create normality.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KAP)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
DP Pavlina Sochorova.pdfPlný text práce759,18 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
DP_POL_VED_Sochorova.pdfPosudek vedoucího práce1,93 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
DP_POL_OPO_Sochorova.pdfPosudek oponenta práce1,93 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
sochorova.pdfPrůběh obhajoby práce196,03 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/44027

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.