Název: Vliv rostoucí agresivity korozního prostředí na vrubový účinek korozního poškození svarového spoje
Další názvy: Effect of increasing aggressiveness of the corrosion environment of corrosion damage of the welded joint with the notch.
Autoři: Veselý, Vilém
Vedoucí práce/školitel: Beneš Petr, Ing. Ph.D.
Oponent: Chocholatý Ondřej, Ing. Ph.D.
Datum vydání: 2021
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/44498
Klíčová slova: heterogenní svar;korozní test;koroze;kotelní voda;svarové spoje;ndt svarů;korozní prostředí;radiografická zkouška;ultrazvuková zkouška;paut
Klíčová slova v dalším jazyce: heterogeneous weld;corrosion testing;corrosion;boiler water;welds;ndt of welds;corrosion environment;radiographic testing;ultrasonic testing;paut
Abstrakt: Práce se zabývá korozí heterogenních svarových spojů. Popisuje známé druhy koroze a korozních prostředí. Popisuje technologii výroby heterogenních svarových spojů a NDT metody využívané pro jejich kontrolu. V práci je navržen a proveden experiment spočívající v podrobení heterogenních svarových spojů korozním testům v modelovém prostředí kotelní vody a v prostředí kotelní vody se zvýšenou koncentrací chloridů. Následně bylo provedeno vyhodnocení pomocí rentgenové prozařovací zkoušky, ultrazvukové zkoušky phased array a metalografie. Jako ukazatel závažnosti korozního poškození bylo na svarech provedeno měření absorbované energie K8 na Charpyho kladivu.
Abstrakt v dalším jazyce: This thesis deals with corrosion of heterogeneous welds. Describes known types of corrosion and corrosive environments. Describes the technology of production of heterogeneous welds and NDT methods used for their inspection. The thesis proposes and performs an experiment consisting in subjecting heterogeneous welds to corrosion tests in a model environment of boiler water. Subsequently, the evaluation was made by X-ray test, a phased array ultrasound test and metallography. As an indicator of the severity of corrosion was measured absorbed energy K8 of the welds by a Charpy impact test.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KMM)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Diplomova prace - Vilem Vesely.pdfPlný text práce6,16 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Vesely.pdfPosudek vedoucího práce473,01 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Posudek_Vilem Vesely_Chocholaty.pdfPosudek oponenta práce133,49 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Obhajoba DP_Vesely.PDFPrůběh obhajoby práce608,72 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/44498

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.