Název: Žák s poruchou autistického spektra a jeho postavení ve třídě
Další názvy: Student with Autistic Spectrum Disorders and him position in the class
Autoři: Ševčíková, Natálie
Vedoucí práce/školitel: Kosíková Věra, PhDr. et PaedDr. Ph.D.
Oponent: Holeček Václav, PhDr. Ph.D.
Datum vydání: 2021
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/45122
Klíčová slova: autismu;poruchy autistického spektra;vztahy ve třídě;žáci s svp
Klíčová slova v dalším jazyce: autism;autism spectrum disorders;relationships in the classroom;pupils with special educational
Abstrakt: Tato diplomová práce se zabývá začleněním žáka s poruchami autistického spektra v třídním kolektivu. Na danou problematiku nahlížíme na základě teoretických poznatků, jimiž jsou charakteristické projevy osob s poruchami autistického spektra, jejich vzdělávání a proces jejich integrace v běžných školách. V praktické části výzkumným šetřením bylo ověřováno postavení konkrétního žáka s PAS v kolektivu třídy a vztahy mezi spolužáky. Na počátku výzkumu byly stanoveny dva předpoklady: 1. začlenění žáka s PAS bude lepší na 1. stupni než na 2. stupni, 2. žák s PAS nebude kolektivem odmítán, avšak ani nebude patřit mezi oblíbené žáky třídy. Bude žáky akceptován. Uvedené předpoklady se výzkumem ověřovaly. Součástí výzkumné části jsou polostrukturované rozhovory s třídními učiteli integrovaných žáků, s asistenty pedagoga, rodiči a dotazníkové sociometrické šetření. Výzkumný vzorek tvořili čtyři žáci s poruchou autistického spektra, kteří jsou zařazeni do vzdělávacího procesu v běžné základní škole.
Abstrakt v dalším jazyce: This diploma thesis deals with the inclusion of a pupil with autism spectrum disorders in the class team. We look at the issue on the basis of theoretical knowledge, which is the characteristic manifestations of people with autism spectrum disorders, their education and the process of their integration in mainstream schools. In the practical part, a research investigation verified the position of a specific pupil with ASD in the class team and the relations between classmates. At the beginning of the research, two assumptions were made: 1. the inclusion of a pupil with ASD will be better in the 1st grade than in the 2nd grade, 2. the pupil with ASD will not be rejected by the team, but it will not be one of the favorite pupils in the class. It will be accepted by students. These assumptions were verified by research. The research part includes semi-structured interviews with class teachers of integrated pupils, with teaching assistants, parents and a questionnaire sociometric survey. The research sample consisted of four pupils with autism spectrum disorder included in the educational process in a regular primary school.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KPS)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Diplomova prace - Sevcikova.pdfPlný text práce1,65 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Sevcikova_vedouci.pdfPosudek vedoucího práce674,32 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Sevcikova_oponent.pdfPosudek oponenta práce916,23 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Sevcikova_obhajoba.pdfPrůběh obhajoby práce198,85 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/45122

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.