Title: Newtonovy zákony jako příležitost pro inovaci výuky techniky a technologií
Other Titles: Newton laws as an opportunity for technology education innovation
Authors: Tvarůžka, Václav
Citation: Inovace a technologie ve vzdělávání: časopis o nových metodách a inovacích v technickém a přírodovědném vzdělávání. 2021, č. 1, s. 19-24.
Issue Date: 2021
Publisher: Západočeská univerzita v Plzni, Fakulta pedagogická
Document type: článek
article
URI: http://olympiadatechniky.cz/wp-content/uploads/2021/10/journal-itev-2021-1.pdf
http://hdl.handle.net/11025/46232
ISSN: 2571-2519
Keywords: Newtonovy zákony;setrvačnost;setrvačník;technická výchova
Keywords in different language: Newton's laws of motion;technology education;innovation;flywheel
Abstract: Článek reaguje na změnu Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání, kterým se vyřazuje výuka Newtonových zákonů, Ohmova zákona a astronomických témat z výuky fyziky na základních školách. Popisujeme, jak lze základní principy mechaniky, tj. setrvačnost, zákon síly a zákon akce a reakce, aplikovat do výuky techniky na základních školách v širších souvislostech mezipředmětových vztahů. Představujeme praktickou činnost výroby setrvačníku, která v sobě integruje výuku pracovního postupu, měření, výroby přípravků a uplatnění setrvačníků v technických oborech. Rovněž popisujeme argumenty, kterými chceme obhájit zachování obsahů výuky, které mají potenciál dalšího rozvoje prekonceptů v technice.
Abstract in different language: The paper deals with the change of Frame Educational Programme for Secondary Schools that eliminates Newton Laws Education, Ohm ́s Law, energy change and astronomical topics out of the subject of Physics. It describes how to apply basic principles of mechanics, so called inertia, law of force and law of action-reaction to technological education at secondary schools in wider connections of cross-curricular relations. A practical activity of a flywheel production is introduced, which integrates teaching the working procedure, measuring, preparation production and application of flywheels in technical areas. Further, there are arguments stated to defend the lesson contents, which provide some potential to further develop preconcepts in technology.
Rights: © Západočeská univerzita v Plzni
Appears in Collections:Číslo 1 (2021)
Číslo 1 (2021)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
journal-itev-2021-1-19-24.pdfPlný text299,54 kBAdobe PDFView/Open


Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11025/46232

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.