Název: Jazyk fotbalu: Jazyková analýza vybraných českých a německých webových stránek fotbalových klubů se zvláštním zřetelem k lexikálním odlišnostem.
Další názvy: Language of football : Linguistic analysis of selected Czech and German football club web pages, with special references to lexical features.
Autoři: Wild, Dominik
Vedoucí práce/školitel: Wagnerová Marina, Mgr. Ph.D.
Oponent: Vávra Zdeněk, Ing. Ph.D.
Datum vydání: 2016
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/46782
Klíčová slova: fotbal;analýza;lexikologie;webová stránka;synonymum;anglicismus;slangový výraz;rozhovor
Klíčová slova v dalším jazyce: football;analysis;web page;lexicology;synonym;anglicism;slang;interview
Abstrakt: Tato bakalářská práce rozebírá a popisuje jazyk fotbalu na základě analýzy vybraných textů z webových stránek dvou fotbalových klubů - jednoho českého a jednoho německého -, a to především z pohledu lexikologie. Práce je rozdělená na dvě hlavní části: teoretickou a praktickou. Teoretická část popisuje a přibližuje čtenáři zejména vybrané lexikální jevy, které jsou poté analyzovány v praktické části. Pro praktickou analýzu těchto jevů si autor vybral webové stránky klubů FC Viktoria Plzeň a FC Bayern Mnichov. Na těchto stránkách analyzoval zejména 2 typy textů: Spielberichte (reportáže ze zápasu) a přímé rozhovory s hráči a trenéry, které jsou velmi cenné díky spontánnosti ovlivňující i jazykovou stránku těchto textů.
Abstrakt v dalším jazyce: This bachelor paper analysis and describes the language of football on the base of two selected sources - football web pages - especially from the point of view lexicology. The paper is divided into two parts: theoretical and practical one. The practical part describes the phenomenons, which are analysed in the theoretical one. The author chose the web pages of football clubs FC Viktoria Pilsen a FC Bayern Munich. The author analyses especially two types of texts: the match reports and interviews with players and coaches as well, because they are valuable for their spontaneity and language richness.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KGS)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
BK_Wild.pdfPlný text práce1,37 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Wild.jpegPrůběh obhajoby práce621,16 kBJPEGZobrazit/otevřít
Wild V.pdfPosudek vedoucího práce2,5 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Wild O.pdfPosudek oponenta práce215,2 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/46782

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.