Název: Chráněná krajinná oblast Brdy. Sestavení turistického průvodce v ruském jazyce, vypracování rusko - českého překladového slovníku (glosáře).
Další názvy: Protected Landscape Area Brdy. Compiling a guide-book in Russian language with Russian - Czech bilingual dictionary(glossary).
Autoři: Pisareva, Olga
Vedoucí práce/školitel: Němcová Bohuslava, Mgr. Ph.D.
Oponent: Urieová Libuše, Mgr.
Datum vydání: 2018
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/46840
Klíčová slova: ruština;brdy;turistický průvodce;transliterace
Klíčová slova v dalším jazyce: russian language;brdy;guide book;transliteration
Abstrakt: V rámci této bakalářské práce byl vytvořen turistický průvodce po CHKO Brdy v ruském jazyce, přičemž text průvodce vychází z českých pramenů a je sestaven autorkou práce. Dále je v první kapitole, na základě jíž vydaných publikací, vlastního studia a popisu jiných v současné době dostupných průvodců krátce představen samotný pojem "průvodce". Součástí práce je zároveň komentář, který je věnován překladatelským problémům, jež se objevily v průběhu sestavování průvodce, a také postupům při jejich řešení a spolu s tím i použitým překladatelskými postupům. V přílohách se nacházejí fotografie, autorčin vlastní návrh obalu průvodce a rusko-český překladový slovník (glosář). Slovník je určen všem, kteří se učí ruštinu jako cizí jazyk.
Abstrakt v dalším jazyce: Within this bachelor thesis, a Russian guidebook to the Protected Landscape Area Brdy was created. The text of the guidebook is based on Czech sources and compiled by the author of the work. In the first chapter, the author presents a brief analysis of the concept of "guidebook". The analysis is based both on existing publications on this subject and on the study and description of modern guidebooks. The author also comments on the translation problems he faced during the compilation of the text, his solutions and transformations used. In the appendix, the author provides photos, his own version of the book cover and the Russian - Czech bilingual dictionary (glossary). The dictionary is intended for those who learn Russian as a foreign language.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KGS)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
BP_Pisareva_OOPT Brdy.pdfPlný text práce3,9 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
pisareva - vedouciBN.pdfPosudek vedoucího práce125,1 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
PISAREVA.docxPosudek oponenta práce15,6 kBMicrosoft Word XMLZobrazit/otevřít
Pisareva.pdfPrůběh obhajoby práce587,81 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/46840

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.