Název: Importy keramiky ve středověku a raném novověku v Českých Budějovicích
Další názvy: Medieval and early modern ceramic imports in České Budějovice
Autoři: Čapek, Ladislav
Citace zdrojového dokumentu: ČAPEK, L. Importy keramiky ve středověku a raném novověku v Českých Budějovicích. Archeologické výzkumy na Vysočině, 2021, roč. 9, č. 2020, s. 153-173. ISSN: 1805-9074
Datum vydání: 2021
Nakladatel: Muzeum Vysočiny Jihlava
Typ dokumentu: článek
article
URI: http://hdl.handle.net/11025/47154
ISSN: 1805-9074
Klíčová slova: České Budějovice;keramika;importy;středověk;novověk
Klíčová slova v dalším jazyce: České Budějovice;pottery;imports;middle ages;modern era
Abstrakt: Příspěvek se zabývá středověkými a raně novověkými importy rozpoznanými při zpracování dosavadních keramických souborů z Českých Budějovic. Studium keramických importů přispívá k otázkám kontaktního studia, vztahům mezi producenty a konzumenty a ukazuje zároveň na ekonomické, kulturní a sociální vztahy města se sousedními regiony (zejména Bavorsko a Rakousko). V souborech středověké a novověké keramiky je možné bezpečně identifikovat několik typů importů, které většinou spadají do kategorie střepového materiálu a výjimečně celých nádob. V případě vrcholně a pozdně středověké keramiky se jedná zejména o bílou jemně plavenou keramiku vztahující se výhradně na miniaturní nádobky, dále světlé oxidační zboží s červeným malováním, černou nebo světlou leštěnou keramiku a loštickou polokameninu. Mezi raně novověkou keramikou je možné rozlišit původ některých druhů kamenin (waldenburská a mužakovsko-triebelská kamenina) a malovaného glazovaného zboží (malhornware).
Abstrakt v dalším jazyce: The paper is dealing with medieval and early modern imports that were identified during processing of the hitherto known pottery assemblages from České Budějovice. The study of ceramic imports helps to solve the problems of contacts, relationships between producers and consumers, and economic, cultural and social relations of the town to the neighbouring regions (above all Bavaria and Austria). In the collections of medieval and modern pottery we can identify with certainty several types of imports, which mostly fall within the category of shard material and exceptionally also whole vessels. In the case of high medieval and late medieval pottery, we mainly identify white fine-grained pottery solely in the form of miniature vessels, light coloured oxidation-fired ware with red paint, black or light coloured polished ware, and Loštice protostoneware. Among the early modern pottery, we can identify the origin of several types of stoneware (Waldenburg and Muskau-Triebel stoneware) and glazed slipware with painted decoration (Malhornware).
Práva: Plný text je přístupný v rámci univerzity přihlášeným uživatelům.
© Archeologické výzkumy na Vysočině
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (KAR)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
Čapek_Keramické importy_AVV.pdf5,93 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít  Vyžádat kopii


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/47154

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD