Název: Vypořádání společného jmění manželů v insolvenčním řízení
Další názvy: The settlement of the community property of spouses in insolvency proceedings
Autoři: Studničková, Sára
Vedoucí práce/školitel: Kalný Miroslav, JUDr. Ph.D.
Oponent: Psutka Jindřich, Doc. JUDr. Ph.D.
Datum vydání: 2022
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/48411
Klíčová slova: společné jmění manželů;manželé;vypořádání společného jmění manželů;insolvenční řízení;konkurs;oddlužení.
Klíčová slova v dalším jazyce: the community property of spouses;spouses;the settlement of the community property of spouses;insolvency proceedings;liquidation of property;debt relief.
Abstrakt: Diplomová práce se zabývá problematikou vypořádání společného jmění manželů. Insolvenční řízení je upraveno insolvenčním zákonem č. 182/2006 Sb., který stanovuje, že úpadek dlužníka může být řešen konkursem, oddlužením nebo reorganizací. Insolvenční zákon upravuje také vypořádání společného jmění manželů v souvislosti s insolvenčním řízením a je speciální úpravou vůči občanskému zákoníku č. 89/2012 Sb. Prohlášením konkursu na majetek dlužníka a v některých případech schválením oddlužení společné jmění manželů zaniká a musí být vypořádáno. V insolvenčním řízení je možné společné jmění manželů vypořádat dohodou, nebo rozhodnutím soudu. Insolvenční správce je oprávněn vypořádat společné jmění s manželem dlužníka, jelikož dlužník ztrácí prohlášením konkursu (v některých případech schválením oddlužení) dispoziční oprávnění k majetku.
Abstrakt v dalším jazyce: This diploma thesis deals with the settlement of the community property of spouses in insolvency proceedings. Insolvency proceedings are regulated by the Insolvency Act (No. 182/2006 Sb.). This act states, that bankruptcy can be solved by liquidation of property, debt relief or reorganization. This act also regulates the settlement of community property of spouses and is a special regulation in relation to the Civil Code (Act No. 89/2012 Sb). By declaring the liquidation of property, and in some cases also by approving the debt relief, the community property of the spouses ceases to exist and must be settled. In insolvency proceedings, the community property may be settled through an agreement or a court decision. The insolvency practitioner settles the debtor's community property with the spouse, as the debtor loses the right to dispose of the property.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KPO)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
DP Studnickova..pdfPlný text práce3,44 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
posudek vedouciho Studnickova.pdfPosudek vedoucího práce295,53 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
posudek oponenta Studnickova.pdfPosudek oponenta práce89,08 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
obhajoba Studnickova.pdfPrůběh obhajoby práce278,55 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/48411

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.