Název: Detenční řízení
Další názvy: Detention proceedings
Autoři: Špeldová, Gabriela
Vedoucí práce/školitel: Hromada Miroslav, Mgr. Ph.D.
Oponent: Wipplingerová Miloslava, JUDr. Ph.D.,LL.A.
Datum vydání: 2022
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/48424
Klíčová slova: detenční řízení;nesporná řízení;osobní svoboda;zvláštní řízení soudní;zdravotní ústav
Klíčová slova v dalším jazyce: detention proceedings;non-contentious proceedings;personal liberty;special court proceedings;health institution
Abstrakt: Tato diplomová práce se zabývá tématem detenčního řízení. V první kapitole je popsán historický vývoj právní úpravy detenčního řízení od 20. stol. Následuje kapitola popisující ústavní základy, na kterou navazuje třetí, stěžejní kapitola diplomové práce, která se zabývá nejprve systematikou úpravy detenčního řízení v platné právní úpravě a následně je v této kapitole popsán průběh řízení o vyslovení přípustnosti převzetí a dalšího držení ve zdravotním ústavu a problematické otázky, které jsou s tímto řízením spojeny. Těmi jsou zejména problematika uplatnění advokáta jako procesního opatrovníka v praxi, doručování, provádění dokazování, výslech umístěného člověka soudcem v jednotlivých fázích řízení a zjednodušené řízení. Obdobně je pojednáno i o průběhu a problematických otázkách řízení o nepřípustnosti držení v zařízení sociálních služeb. Poslední kapitola obsahuje úvahy o právní úpravě v předchozí kapitole popsaných problematických otázek de lege ferenda.
Abstrakt v dalším jazyce: The topic of this diploma thesis analyzes the key issues related to detention proceedings in situations when a patient is admitted and hold in a health institution or medical facility without a consent. The first main chapter describes the historical development of the legal regulation of detention proceedings since the 20th century. The second chapter expleins the constitutional foundations and presents the sources of constitutional law together with basic human rights in connection with detention proceedings. Furthermore, the third chapter explains available legal measures in respect to various types of detention proceedings. Most inportantly, the third chapter debates problematic issues such as legal representation, service of documents, collection of evidence, and simplified procedures. The final chapter is dedicated to the legislation de lege ferenda and my ideas of how the legal regulation of detention proceedings should be changed in the future in order to eliminate as many controversial issues related to detention proceedings as possible.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KPO)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
DP_Detencni rizeni.pdfPlný text práce644,81 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
posudek vedouciho Speldova.pdfPosudek vedoucího práce298,06 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
posudek oponenta Speldova.pdfPosudek oponenta práce379,13 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
obhajoba Speldova.pdfPrůběh obhajoby práce253,26 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/48424

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.