Název: Investiční fondy
Další názvy: Investment funds
Autoři: Yakimenka, Aliaksandr
Vedoucí práce/školitel: Hrubá Smržová Petra, JUDr. Ph.D.
Oponent: Seknička Pavel, PhDr. Mgr. Ph.D.
Datum vydání: 2022
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/48462
Klíčová slova: fondy;investiční fondy;sicav;česká národní banka;spojené státy americké;lucemburk.
Klíčová slova v dalším jazyce: funds;investment funds;sicav;czech national bank;czech republic;the united states of america;luxembourg.
Abstrakt: Ve své diplomové práci jsem se zaměřil na téma investičních fondů v České republice. Pro komparativní analýzu jsem také analyzoval téma investičních fondů ve Spojených státech amerických a Lucembursku. Vybrané země se svými právními režimy jsou v mnoha ohledech světovou špičkou, a proto je lze označit za průkopníky v oblasti právní regulace investičních fondů. Cílem diplomové práce je analýza právní úpravy investičních fondů. Tohoto cíle bylo dosaženo využitím normativních právních aktů, literatury, internetových zdrojů věnovaných tomuto tématu a znalostí, které jsem získal studiem na Právnické fakultě Západočeské univerzity v Plzni. Při zpracování práce byla použita metoda komparace, dále metoda popisná a synteticko-analytická. Diplomová práce se skládá z několika částí pro snadnější pochopení poměrně obtížné a specifické problematiky. Práce je rozdělena na úvod, pět kapitol a závěr. První kapitola je věnována investičním fondům v České republice a jejich právní úpravě de lege lata. Druhá kapitola vysvětluje právní formy investičních fondů. Třetí kapitola je zaměřena na dohled nad investičními fondy. Ve čtvrté kapitole jsou analyzovány investiční fondy v zahraničí, v páté kapitole jsou analyzovány investiční fondy de lege ferenda. Výsledkem mé práce je hloubková analýza právní úpravy investičních fondů v České republice a ve vybraných zemích. Přínosem mé diplomové práce je přehledná analýza vybraného tématu s využitím nejrůznějších informací ze všech dostupných zdrojů a vysvětlení celkových poznatků z těchto zdrojů získaných v ucelené práci.
Abstrakt v dalším jazyce: In my diploma thesis I focused on the topic of investment funds in the Czech Republic. For comparative analysis I also analyzed the topic of investment funds in the United States and Luxembourg. Selected countries with its legal regimes are in many aspects world leaders and therefore they can be described as pioneers in the field of legal regulation of investment funds. The aim of the diploma thesis is the analysis of the legal regulation of investment funds. This goal was achieved by using normative legal acts, literature, internet resources dedicated to this topic, and the knowledge I gained while studying at the Faculty of Law of the University of West Bohemia in Pilsen. The method of comparison, as well as the descriptive and synthetic-analytical method were used in the processing of the work. The diploma thesis consists of several parts for easier understanding of a relatively difficult and specific subject. The work is divided into an introduction, five chapters and a conclusion. The first chapter is devoted to investment funds in the Czech Republic and their legal regulation de lege lata. The second chapter explains the legal forms of investment funds. The third chapter focuses on the supervision of investment funds. In the fourth chapter investment funds abroad are analyzed, in the fifth chapter de lege ferenda investment funds are analyzed. The result of my work is an in-depth analysis of the legal regulation of investment funds in the Czech Republic and in selected countries. The benefit of my thesis is a clear analysis of a selected topic using a variety of information from all available sources and an explanation of the overall knowledge from these sources obtained in a comprehensive work.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KFP)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
DP a zadani - Yakimenka.pdfPlný text práce1,07 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
ved.p. Yakimenka.pdfPosudek vedoucího práce456,97 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
OPONENTSKY POSUDEK - ZCU, FP, 2022 A. Yakimenka(1).pdfPosudek oponenta práce102,3 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
pr.o. Yakimenka.pdfPrůběh obhajoby práce323,95 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/48462

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.