Název: Připojení zvukového generátoru AY-3-891x nebo YMF262 (OPL3) k mikrokontroléru
Další názvy: Connecting sound generator chip AY-3-891x or YMF262 (OPL3) to microcontroller
Autoři: Sviták, Václav
Vedoucí práce/školitel: Weissar Petr, Ing. Ph.D.
Oponent: Fiřt Jaroslav, Ing. Ph.D.
Datum vydání: 2022
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/49195
Klíčová slova: yamaha opl;ay-3-8910;ay-3-8912;programovatelné zvukové generátory;fm syntéza;přehrávání souboru ym
Klíčová slova v dalším jazyce: yamaha opl;ay-3-8910;ay-3-8912;programmable sound generators;fm synthesis;ym file playback
Abstrakt: V práci je řešena problematika zvukových generátorů, které se používaly v 8bitových a 16bitových počítačích a jejich řízení moderním mikroprocesorem. Cílem bylo navrhnout vhodné HW a SW řešení pro připojení libovolného programovatelného zvukového generátoru z řady AY-3-891x nebo YAMAHA OPLx. Dalším úkolem bylo přehrávat zvukové soubory na některém z výše uvedených generátorů. Jelikož většina materiálů a dokumentace je v angličtině, tak hlavní motivace k vytvoření této práce je připravit manuál v češtině, kde budou uvedené vlastnosti obvodů, princip jejich funkce a popis řízení. V práci jsou podrobně vysvětleny registry a bloky, které se podílí na generování zvuku. Dále jsou popsány zvukové formáty k oběma generátorům. Praktická realizace proběhla na generátoru AY-3-8912, který byl ovládán mikrokontrolérem STM32F411RE. Pro přehrávání hudby byl zvolen formát YM a pro připojení k reproduktoru byl navržen předzesilovač. Výsledkem práce je program, který umožňuje řídit jednotlivé části AY-3-8912 a přehrávat hudbu.
Abstrakt v dalším jazyce: The paper deals with the problem of sound generators used in 8-bit and 16-bit computers and their control by a modern microprocessor. The aim was to design a suitable HW and SW solution to connect any programmable sound generator from the AY-3-891x or YAMAHA OPLx series. The next task was to play the sound files on any of the above generators. Since most of the material and documentation is in English, the main motivation for this work is to create a manual in Czech that lists the features of the circuits, the principle of their operation and a description of the control. The registers and blocks involved in sound generation are explained in detail in this thesis. Furthermore, the sound formats to both sound generators are described. The practical implementation was carried out on the AY-3-8912 sound generator, which was controlled by the STM32F411RE microcontroller. The YM format was chosen for music playback and a preamplifier was designed for connection to the speaker. The result of the work is a program that allows to control the different parts of the AY-3-8912 and play music.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KEI)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
zaverecna-prace.pdfPlný text práce65,18 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
PosudekVedoucihoSTAG.pdfPosudek vedoucího práce49,76 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
PosudekOponentaSTAG.pdfPosudek oponenta práce50,34 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
ProtokolSPrubehemObhajobySTAG.pdfPrůběh obhajoby práce34,61 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/49195

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.