Název: Rozpoznávání a detekce klíčových slov
Další názvy: Keyword detection and recognition
Autoři: Lytvyniuk, Anton
Vedoucí práce/školitel: Šmídl Luboš, Ing. Ph.D.
Oponent: Švec Jan, Ing. Ph.D.
Datum vydání: 2022
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/50144
Klíčová slova: rozpoznávání řeči;rozpoznávání klíčových slov;hluboká neuronová síť;učení částečně s učitelem;malý výpočetní výkon.
Klíčová slova v dalším jazyce: speech recognition;keyword spotting;deep neural network;self-supervised learning;low footprint.
Abstrakt: S rozvojem hlubokého strojového učení roste i jeho využití v chytrých zařízeních, proto existuje velká potřeba provozování modelů v kontextu omezené výpočetní síly. Jednou z významných úloh v oblasti rozpoznávání řeči a komunikace člověk-stroj je detekce klíčových slov (keyword spotting, KWS). Tato práce vyšetřuje různé architektury neuronových sítí a porovnává učení s učitelem a učení částečně s učitelem. Zjistilo se, že z navržených sítí nejlepších výsledků dosahuje síť ResNet8 a že model před-trénovaný na datové sadě LibriSpeech Light se dobře přenáší na úlohu KWS.
Abstrakt v dalším jazyce: With the development of deep machine learning its usage becomes increasingly popular in smart devices, consequently there is a significant need of operating such models in the context of limited computational power. One of the frequent tasks in the domain of speech recognition and human-machine communication is keyword spotting (KWS). This paper investigates multiple neural network architectures and compares supervised and self-supervised learning approaches. We show that the ResNet8 architecture achieves the best results and that the model pretrained on LibriSpeech Light dataset transfers well to the KWS task.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KKY)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Bakalarka_Lytyniuk.pdfPlný text práce1,36 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Lytvyniuk_V.pdfPosudek vedoucího práce428,92 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Lytvyniuk_O.pdfPosudek oponenta práce451,73 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Lytvyniuk_P.pdfPrůběh obhajoby práce219,43 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/50144

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.