Název: Ústavní limity zásahů do osobní svobody jednotlivce
Další názvy: Constitutional limits of interference with the personal freedom of the individual
Autoři: Hůla, Filip
Vedoucí práce/školitel: Vnenk Vladislav, JUDr. Ph.D.
Oponent: Buriánová Pavla, JUDr. Ph.D.
Datum vydání: 2023
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/52366
Klíčová slova: osobní svoboda;zbavení osobní svobody;vazba;zadržení;zdravotnická detence
Klíčová slova v dalším jazyce: personal freedom;deprivation of personal freedom;custody;detention;medical detention
Abstrakt: Tato diplomová práce se zabývá ''Ústavními limity zásahů do osobní svobody jednotlivce''. Za tímto účelem je rozdělena do čtyř kapitol, kdy první kapitola je věnována pojmům osobní svobody a zbavení osobní svobody. Především je zde zaměření na osobní svobodu v historickém kontextu a na podmínky zbavení osobní svobody. Následné tři kapitoly jsou zaměřeny na jednotlivé možnosti zbavení osobní svobody. Jedná se tak o zadržení a zatčení, vazbu a o zdravotnickou detenci. Každá z těchto kapitol obsahuje právní úpravu obzvláště v kontextu Listiny základních práv a svobod společně s Evropskou úmluvou o ochraně lidských práv. Dále jednotlivé kapitoly věnující se zásahům do osobní svobody budou obohaceny především judikaturou Evropského soudu pro lidská práva a Ústavního soudu ČR. Cílem diplomové práce je deskripce jednotlivých zbaveních osobní svobody jednotlivce, při které je dbát zřetel na právní úpravu ústavních limitů zásahu do osobní svobody. Dále je uvedena vybraná judikatura vztahující se k jednotlivým institutům, zejména budou využita rozhodnutí ÚS a ESLP. Dále také výstupem této práce je zjištění, zda dochází ke zbavení osobní svobody jednotlivců příliš často, a zda jsou respektovány a dodržovány stanovené podmínky zákonnosti a zákazu svévole.
Abstrakt v dalším jazyce: This diploma thesis deals with the Constitutional limits of interference with the personal freedom of an individual. For this purpose, it is divided into four chapters, with the first chapter devoted to the concepts of personal freedom and deprivation of personal freedom. Above all, there is a focus on personal freedom in the historical context and on the conditions of deprivation of personal freedom. The following three chapters are focused on individual possibilities of deprivation of personal freedom. This includes detention and arrest, detention and medical detention. Each of these chapters contains legislation especially in the context of the Charter of Fundamental Rights and Freedoms together with the European Convention for the Protection of Human Rights. Furthermore, the individual chapters dealing with interference with personal freedom will be enriched primarily by the jurisprudence of the European Court of Human Rights and the Constitutional Court of the Czech Republic. The aim of the diploma thesis is the description of individual deprivations of an individual's personal freedom, while paying attention to the legal regulation of the constitutional limits of interference with personal freedom. In addition, selected jurisprudence relating to individual institutes is presented, in particular the decisions of the Constitutional Court of the Czech Republic and the European Court of Human Rights will be used. Furthermore, the output of this work is to find out whether the deprivation of personal freedom of individuals occurs too often, and whether the established conditions of legality and the prohibition of arbitrariness are respected and observed.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KUP)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Ustavni limity zasahu do osobni svobody jednotlivce - Diplomova prace - Hula Filip.pdfPlný text práce942,28 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Hula VN.pdfPosudek vedoucího práce162,94 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Hula BU.docxPosudek oponenta práce18,72 kBMicrosoft Word XMLZobrazit/otevřít
Hula prubeh.pdfPrůběh obhajoby práce306,4 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/52366

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.