Název: Rozhodčí řízení v mezinárodním obchodním styku.
Další názvy: Arbitration in International Commercial Relations
Autoři: Rybín, Jakub
Vedoucí práce/školitel: Kunz Oto, JUDr. CSc.
Oponent: Müller Milan, JUDr. Ph.D., LL.M.
Datum vydání: 2023
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/52472
Klíčová slova: rozhodčí řízení;mezinárodní;obchodní;arbitráž;newyorská úmluva;právní úprava;česká republika;zákon č. 216/1994 sb.
Klíčová slova v dalším jazyce: arbitration;international;commercial;new york convention;legislation;czech republic;act no. 216/1994 coll.
Abstrakt: Tato práce se zabývá problematikou rozhodčího řízení v mezinárodním obchodním styku. Provedená analýza je realizována optikou právního řádu České republiky, s přihlédnutím zejména k platné právní úpravě, mezinárodním smlouvám, a rozhodovací praxi soudů. První část práce se zabývá teoretickými východisky rozhodčího řešení jakožto metody řešení sporů. Druhá část je pak zaměřena na systém právní úpravy a právní prameny rozhodčího řízení v mezinárodním prostředí. Třetí část se do většího detailu věnuje vybraným oblastem problematiky rozhodčího řízení z právního hlediska. V poslední části je učiněno shrnutí současného stavu mezinárodního rozhodčího řízení, s následujícím zamyšlení nad současnou právní úpravou a eventuálními změnami, o kterých by bylo možné do budoucna, v globálním i lokálním kontextu, uvažovat.
Abstrakt v dalším jazyce: This thesis explores the topic of arbitration in international commercial relations. The analysis is realized through the perspective of the legal system of the Czech Republic, taking into consideration in particular the applicable laws, international treaties, and the decisions of national courts. The first part of the thesis analyses the theoretical background of arbitration as a method of dispute resolution. The second part focuses on the system of legal regulation and legal sources of arbitration in the international environment. The third part explores selected areas of international arbitration in greater detail, from a legal perspective. The final part summarizes the status of international commercial arbitration, followed by a reflection on the current legal situation and possible changes that could be considered in the future, in the global and local context.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KMP)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
DP2023FPR_Jakub_Rybin_text.pdfPlný text práce1,4 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Rybin - oponent.pdfPosudek oponenta práce350,01 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Rybin - vedouci.docxPosudek vedoucího práce15,44 kBMicrosoft Word XMLZobrazit/otevřít
Rybin.pdfPrůběh obhajoby práce301,38 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/52472

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.