Title: Hladiny vitamínu D u zaměstnanců Fakultní nemocnice Plzeň
Other Titles: Levels of vitamin D among employees of the University Hospital Pilsen
Authors: Svobodová, Aneta
Advisor: Karlíková Marie, RNDr. Ph.D.
Referee: Topolčan Ondřej, MUDr. CSc.
Issue Date: 2023
Publisher: Západočeská univerzita v Plzni
Document type: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/53489
Keywords: vitamín d;zaměstnanci;deficit vitamínu d;pohlaví;roční období;suplementace
Keywords in different language: vitamin d;employees;vitamin d deficiency;gender;season;supplementation
Abstract: Úvod: Tato práce se zaměřuje na studii hladiny vitamínu D u zaměstnanců Fakultní nemocnice Plzeň v porovnání s laickou veřejností, zároveň je zkoumán vliv suplementace, věku, pohlaví a ročního období na stav zásobení vitamínem D. Metody: Práce se zabývá retrospektivní analýzou hladin 25(OH)D u 364 subjektů zaměstnanců FN a běžné populace od 18 do 65 let v období od 5.11. 2018 do 25.1.2021. Hladiny vitamínu D byly měřeny chemiluminiscenční metodou firmy Beckman Coulter. Výsledky: Práce prokázala rozdíl mezi zaměstnanci FN Plzeň a běžné populace a rozdílné hodnoty hladiny 25(OH)D dle ročního období. Závěr: Naše studie ukázala, že zaměstnanci Fakultní nemocnice Plzeň mají v průměru vyšší hladiny vitamínu D a vyšší podíl suplementace než běžná populace, zároveň že i oni potřebují intenzivnější vzdělávání a osvětu ohledně významu optimálního zásobení organismu vitamínem D.
Abstract in different language: Introduction: This thesis focuses on the study of vitamin D levels in employees of the University Hospital Pilsen in comparison with the general public, the influence of supplementation, age, sex and season on vitamin D status is also investigated. Methods: The paper deals with a retrospective analysis of 25(OH)D levels in 364 subjects of employees of the FN and the general population aged 18 to 65 years from November 5, 2018 to January 25, 2021. Results: The work showed a difference between the employees of the University Hospital Pilsen and the general population and different levels of 25(OH)D according to the season. Conclusion: Our study showed that the employees of the University Hospital Pilsen have on average higher levels of vitamin D and a higher proportion of supplementation than the general population.
Rights: Plný text práce je přístupný bez omezení
Appears in Collections:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KAZ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Svobodova_Aneta_ZL_BP.pdfPlný text práce898,9 kBAdobe PDFView/Open
Svobodova_VP.pdfPosudek vedoucího práce1,55 MBAdobe PDFView/Open
Svobodova_OP.pdfPosudek oponenta práce344,78 kBAdobe PDFView/Open
Svobodova.pdfPrůběh obhajoby práce370,13 kBAdobe PDFView/Open


Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11025/53489

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.