Název: Narativní dimenze archeologického terénního výzkumu v České republice: kolektivně sdílená vyprávění českých archeologů a archeoložek
Autoři: Fišerová, Magdaléna
Vedoucí práce/školitel: Janeček Petr, Doc. PhDr. Ph.D.
Datum vydání: 2023
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/54236
Klíčová slova: archeologie;profesní repertoár;slovesný folklor;folk group
Klíčová slova v dalším jazyce: archeology;folklor;folk group
Abstrakt: Bakalářská práce bude analyzovat slovesný folklor archeologů v České republice, konkrétně pak kolektivně sdílené anekdoty, fámy a současné pověsti spojené s archeologickými terénními výzkumy kolující v aktuální orální transmisi, které jsou součástí žité kolektivní paměti této specifické profesní "folk group". Cílem tohoto sondážního výzkumu je dokumentovat nejčastěji se vyskytující texty tohoto profesního repertoáru, analyzovat proces jejich variace a transmise a komparovat je se zahraničními paralelami a analogiemi. Metodologicky bude práce opřena o polostrukturované rozhovory, doplněné o focus group a v případě potřeby i narativní (biografická) interview, vedená nejen s vysokoškolsky vzdělanými archeology, ale i s dalšími pracovníky na českých archeologických pracovištích.
Abstrakt v dalším jazyce: The Bachelor thesis will analyze the verbal folklore of archaeologists in the Czech Republic, namely collectively shared anecdotes, rumors and contemporary rumors associated with archaeological field investigations circulating in topical oral transmission, which are part of the collective memory of this specific professional "folk group". The aim of this research is to document the most frequently occurring texts of this professional repertoire, to analyze the process of their variation and transmission, and to compare them with foreign parallels and analogies. Methodologically, the work will be based on by semi-structured talks, complete with focus groups and, if necessary, narrative interviews, conducted not only with university-educated archaeologists, but also with other workers at Czech archaeological sites.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KSA)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
BP Fis_erova_ M..pdfPlný text práce728,37 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
FISEROVA_oponent.pdfPosudek oponenta práce1,46 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
FISEROVA_vedouci.pdfPosudek vedoucího práce49,5 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
FISEROVA_obhajoba.pdfPrůběh obhajoby práce319,65 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/54236

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.