Title: | Ekonomické dopady pandemie COVID-19 |
Other Titles: | The economic impact of the COVID-19 pandemic |
Authors: | Bednář, Vojtěch |
Advisor: | Krechovská Michaela, Doc. Ing. Ph.D. |
Referee: | Vacík Emil, Prof. Ing. Ph.D. |
Issue Date: | 2024 |
Publisher: | Západočeská univerzita v Plzni |
Document type: | diplomová práce |
URI: | http://hdl.handle.net/11025/55669 |
Keywords: | pandemie;covid-19;ekonomické dopady;gastronomie;cestovní ruch |
Keywords in different language: | pandemic;covid-19;economic impacts;gastronomy;tourism |
Abstract: | Diplomová práce se zabývá problematikou pandemie COVID-19 a jejími dopady na ekonomiku. V teoretické části je provedena deskripce koronavirů, nástup a průběh pandemie SARS-CoV-2 v České republice a porovnání s průběhem ve světě. Popsány jsou také různé varianty mutací a vývoj vakcín. Dále jsou charakterizovány nabídkové a poptávkové šoky a identifikovány jednotlivé šoky vyvolané pandemií. Práce se také zabývá metodami, postupy a ukazateli hodnocení finanční výkonnosti podniků s využitím bonitních a bankrotních modelů, poměrových ukazatelů a EVA. V praktické části práce jsou představeny konkrétní podniky pro následné vyhodnocení ekonomických dopadů v oblasti cestovního ruchu a v oblasti gastronomie. Podniky z obou oblastí jsou analyzovány s využitím metody EVA. Následně jsou vyhodnoceny výsledky z obou ekonomických oblastí. |
Abstract in different language: | The diploma thesis is focused on the issue of the COVID-19 pandemic and its effects on economics. The theoretical part describes the coronaviruses, the start and process of the SARS-CoV-2 pandemic in the Czech Republic and a comparison with the process in the world. Various mutation variants and vaccine development are also described. Furthermore, supply and demand shocks are characterized and specific shocks caused by a pandemic are identified. The thesis also deals with methods, procedures and indicators for evaluating the financial performance of companies using creditworthy and bankruptcy models, ratio indicators and EVA. The practical part of the work presents specific companies for the subsequent evaluation of economic impacts in the field of tourism and gastronomy. Companies from both areas are analyzed using the EVA method. Subsequently, the results from both economic areas are evaluated. |
Rights: | Plný text práce je přístupný bez omezení |
Appears in Collections: | Diplomové práce / Theses (KFU) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Ekonomicke dopady pandemie COVID-19.pdf | Plný text práce | 5,65 MB | Adobe PDF | View/Open |
DP_Bednar_OP.pdf | Posudek oponenta práce | 235,54 kB | Adobe PDF | View/Open |
DP_Bednar_VP.pdf | Posudek vedoucího práce | 244,61 kB | Adobe PDF | View/Open |
ProtokolSPrubehemObhajobySTAG.pdf | Průběh obhajoby práce | 38,65 kB | Adobe PDF | View/Open |
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11025/55669
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.