Title: Okolnosti a události, které formovaly čs. dobrovolníka v programu zvláštních úkolů
Other Titles: Factors and events that formed Czech volunteers in a special operations programme
Authors: Stránský, Michal
Advisor: Vyčichlo Jiří, Mgr. Ph.D.
Referee: Novotný Lukáš, Doc. PhDr. Ph.D.
Issue Date: 2024
Publisher: Západočeská univerzita v Plzni
Document type: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/55845
Keywords: protektorát čechy a morava;padákový agent;gestapo;odboj;konfident.
Keywords in different language: protectorate of the bohemia and moravia;parachute agent;gestapo secret police;resistance;informer.
Abstract: Práce si klade za cíl představit unikátní vojenský program jako nedílnou součást politické akce Edvarda Beneše, která byla z hlediska plnění podmínek a technických možností nesmírně rizikovým podnikem, který za cenu nevyhnutelných ztrát v zápase o československou samostatnost sehrál svou nezastupitelnou roli. Cílem je taktéž objasnit, že operace první vlny, především pak výsadky ANTHROPOID a SILVER A v zásadě definovaly podmínky, ve kterých se realizovaly operační vlny následující. Detailnější exkurz do technické problematiky objasňuje další klíčový faktor, který rozhodl o průběhu operací, neboť z hlediska využívaných prostředků a uplatňovaných metod se jednalo o zcela nový a nevyzkoušený koncept, kde bylo nutné až v praxi ověřit platnost zvolených řešení. Na pozadí vybraných kapitol činnosti uvedených výsadků a analýzy technických problémů je program představen v kontextu, který je pro plné pochopení jeho významu a hodnoty kritický.
Abstract in different language: The subject of this thesis is a program of clandestine parachute operations organized by the Czechoslovak government-in-exile during WWII. The aim of this thesis is a detailed analysis of key factors that formed an unorthodox military concept which used espionage, intelligence, sabotage and joint action with the domestic resistance movements. The origin of the program is clarified and explained on a broader basis of political and military situation during the war years 1939-1940. The thesis covers key moments that formed a fighter of a new kind, a specialist of unconventional warfare - a parachute agent who executes intelligence and sabotage behind enemy lines. Selected technical problems reveal this unique military concept as an interesting and thrilling venture inevitably connected with the high level of risk as many of the techniques and designs were introduced shortly before or even during the war years.
Rights: Plný text práce je přístupný bez omezení
Appears in Collections:Diplomové práce / Theses (KHV)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Michal Stransky - Diplomova prace_.pdfPlný text práce1,58 MBAdobe PDFView/Open
Stransky - vedouci.pdfPosudek vedoucího práce773,87 kBAdobe PDFView/Open
Stransky - oponent.pdfPosudek oponenta práce651,9 kBAdobe PDFView/Open
Stransky - obhajoba.pdfPrůběh obhajoby práce250,2 kBAdobe PDFView/Open


Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11025/55845

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.