Název: Zeitenwende. Proměna německé zahraniční politiky po ruském útoku na Ukrajinu
Autoři: Poryadin, Roman
Vedoucí práce/školitel: Zákravský Jiří, PhDr. Ph.D.
Oponent: Rod Zdeněk, Mgr.
Datum vydání: 2024
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/55876
Klíčová slova: zeitenwende;zahraniční politika;srn;ruská federace;ukrajina;válka na ukrajině;speciální vojenská operace;invaze v plném rozsahu.
Klíčová slova v dalším jazyce: zeitenwende;foreign policy;germany;russian federation;ukraine;war in ukraine;special military operation;full-scale invasion.
Abstrakt: Ruská invaze na Ukrajinu 24. února 2022 znamenala pro dlouhodobě ochlazující se vztahy mezi Ruskou federací a západním světem bod, z něhož není návratu. Německo jako jádro EU je hluboce zakotveno v globálním obchodním systému, a je proto velmi zranitelné vůči globálním otřesům. Dlouhou dobu zůstávalo pasivním aktérem, ale ruská invaze byla impulsem k tomu, aby se to změnilo. Od té doby se v akademických kruzích vedou polemiky, zda skutečně došlo k nějaké změně od doby, kdy Scholz deklaroval změnu. S využitím konceptů německé identity i empirických poznatků byla provedena analýza zahraniční politiky. Tento článek popisuje změny na několika úrovních a vysvětluje, proč Zeitwende skutečně přinesla významné změny.
Abstrakt v dalším jazyce: With the Russian invasion of Ukraine on February 24, 2022, a point of no return has been reached for the long-cooling relationship between the Russian Federation and the Western world. Germany, as the core of the EU, is deeply embedded in the global trading system and therefore very vulnerable to global shocks. For a long time it remained a passive actor, but the Russian invasion was the impetus to change this. Since then, there has been a polemic in academic circles if indeed there has been any change since Scholz's declared time of change. Using concepts about German identity as well as empirical evidence, an analysis of foreign policy has been made. This paper describes the changes on several levels and explains why the Zeitwende did bring about significant changes.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KAP)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Zeitenwende. Bakalarska prace.pdfPlný text práce404,79 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Poryadin_BP_opo.docxPosudek oponenta práce131,63 kBMicrosoft Word XMLZobrazit/otevřít
Poryadin BP ved.docxPosudek vedoucího práce131,88 kBMicrosoft Word XMLZobrazit/otevřít
poryadin.pdfPrůběh obhajoby práce198,42 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/55876

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.