Název: Exekuce lidí ve vyloučených lokalitách
Další názvy: Execution of people in excluded localities
Autoři: Papazianová, Marie
Vedoucí práce/školitel: Jeřábek Hynek, Prof. PhDr. CSc.
Oponent: Franzová Drahomíra, Mgr. et Mgr.
Datum vydání: 2024
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/56321
Klíčová slova: sociálně vyloučené lokality;vzdělání;zaměstnání načerno;exekuce;milostivé léto
Klíčová slova v dalším jazyce: socially excluded localities;education;illegal employment;foreclosures;gracious summer
Abstrakt: V mé bakalářské práci jsem se zaměřila na problematiku "Exekuce lidí ve vyloučených lokalitách." Mým cílem bylo hlouběji porozumět faktorům, které vedou lidi žijící v sociálně vyloučených lokalitách k problémům s dluhy. K dosažení vytyčeného cíle jsem zvolila výzkumnou otázku: "Které faktory nejvíce ovlivňují zadlužení lidí v sociálně vyloučených lokalitách?" Bakalářská práce je rozdělena na dvě části. V první teoretické části jsem se věnovala charakteristice sociálního vyloučení a situaci v sociálně vyloučených lokalitách. Dále jsem se zabývala tématy vzdělávání, zaměstnání načerno, exekucím a Milostivému létu. V rámci praktické části jsem prováděla polostrukturované rozhovory s devíti respondenty. Kapitoly výsledků jsou rozděleny na základě mých stanovených hypotéz. Zjistila jsem, že klíčový faktor zadlužení je nedostatečná informovanost o důsledcích exekucí. Někteří lidé si vůbec nejsou vědomi toho, že z exekucí můžou mít nějaké problémy. Jiní to sice vědí, ale nedokážou si představit, co všechno to může mít za důsledky. K mému závěru jsem došla na základě polostrukturovaných rozhovorů s mými respondenty. Skoro všichni mí respondenti se shodli na tom, že kdyby dříve více znali důsledky exekucí, půjčky by si vůbec nebrali, nebo by alespoň více zvážili jiné možnosti. Jako další faktor bych označila strach říct si o pomoc. Místo hledání pomoci v rodině, nebo od přátel si raději vzali půjčku. Mnozí se naopak setkávají se zneužíváním od příbuzných, kdy si na jejich jména berou půjčky, nebo je k braní si půjček podporují, či dokonce nutí. Dále bych chtěla zmínit nízké vzdělání. Absence potřebných kvalifikací a dovedností, může mít za dopad nedostačující schopnosti jednotlivců získat dobře placenou práci. Jako poslední faktor bych ráda zdůraznila aktivní přístup k řešení dluhů. Klíčovým rozdílem je nejen samotné zadlužení, ale také aktivní přístup k jeho řešení. Tyto poznatky zdůrazňují komplexní povahu faktorů ovlivňujících zadlužení. Díky úspěšné spolupráci s respondenty jsem byla schopná dosáhnout cílů mé bakalářské práce.
Abstrakt v dalším jazyce: In my bachelor's thesis I focused on the issue of "Execution of people in excluded localities." My aim was to gain a deeper understanding of the factors that lead people living in socially excluded localities to debt problems. In order to achieve the set objective, I chose the research question: "Which factors most influence the debt problems of people in socially excluded localities?" The bachelor thesis is divided into two parts. In the first theoretical part, I focused on the characteristics of social exclusion and the situation in socially excluded localities. I also dealt with the topics of education, undeclared employment, foreclosures and grace summer. In the practical part, I conducted semi-structured interviews with nine respondents. The results chapters are organized based on my stated hypotheses. I found that a key factor in debt is lack of awareness of the consequences of foreclosures. Some people are not even aware that they may have any problems from foreclosures. Others may know, but they cannot imagine all the consequences. I came to my conclusion based on semi-structured interviews with my respondents. Almost all my respondents agreed that if they had known more about the consequences of foreclosures earlier, they would not have taken out loans at all, or at least would have considered other options more. I would point to fear of asking for help as another factor. Instead of seeking help from family or friends, they would rather take out a loan. Conversely, many experience abuse from relatives taking out loans in their names or encouraging or even forcing them to take out loans. I would also like to mention low education. The absence of the necessary qualifications and skills can have the effect of making individuals insufficiently able to obtain well-paid work. As a final factor, I would like to highlight a proactive approach to dealing with debt. The key difference is not only the debt itself, but also the active approach to dealing with it. These findings highlight the complex nature of the factors affecting debt. Through successful collaboration with respondents, I was able to achieve the objectives of my bachelor thesis.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KSS)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Papazianova_Exekuce lidi ve vyloucenych lokalitach.pdfPlný text práce725 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
posudek_vedouciho H. Jerabka B prace Marie Papazianove.pdfPosudek vedoucího práce139,2 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Papazianova_formular-k-hodnoceni-bakalarske-prace-posudek-oponenta_Franzova.pdfPosudek oponenta práce157,24 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
PAPAZIANOVA_obhajoba.pdfPrůběh obhajoby práce98,96 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/56321

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.