Název: Určení a popření otcovství
Další názvy: Determination and denial of paternity
Autoři: Poukarová, Natalie
Vedoucí práce/školitel: Spurná Kristýna, JUDr.
Oponent: Psutka Jindřich, Doc. JUDr. Ph.D.
Datum vydání: 2024
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/56474
Klíčová slova: určení otcovství;domněnky otcovství;popření otcovství;popěrná lhůta;zájem dítěte
Klíčová slova v dalším jazyce: determination of paternity;presumption of paternity;denial of paternity;denial period;interest of the child
Abstrakt: Diplomová práce pojednává o určení a popření otcovství. Cílem práce je vymezení pozitivně právní úpravy otcovství v České republice doplněnou o judikaturu českých soudů a pohledu Evropského soudu pro lidská práva. Hlavním obsahem práce je popis tří právních domněnek otcovství, na základě kterých lze určit otcovství k dítěti. Součástí práce je dále vylíčení možnosti soudu prominout zmeškání popěrné lhůty, jestliže uplynula lhůta pro podání návrhu na popření otcovství a vyžaduje-li to zájem dítěte a veřejný pořádek. Práce rozebírá i úvahy de lege ferenda, kde je nastíněno, jaké nedostatky současná právní úprava obsahuje, a které jsou potřeba do budoucna zakotvit do českého právního řádu. Závěr práce je věnován komparatistické studii, kde porovnává českou právní úpravu otcovství se Slovenskem a Německem.
Abstrakt v dalším jazyce: The thesis deals with the determination and denial of paternity. The aim of the thesis is to define the positive legal regulation of paternity in the Czech Republic supplemented by the case law of the Czech courts and the view of the European Court of Human Rights. The main content of the thesis is a description of three legal presumptions of paternity on the basis of which paternity of a child can be determined. The work also includes a description of the possibility for the court to waive the delay of the denial period if the time limit for filing a petition for denial of paternity has expired and if the child's interest and public order so require. The thesis also discusses de lege ferenda considerations, outlining what shortcomings the current legislation contains and which need to be incorporated into the Czech legal system in the future. The thesis concludes with a comparative study, comparing the Czech legislation on paternity with Slovakia and Germany.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KPO)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Diplomova prace-urceni a popreni otcovstvi-Poukarova.pdfPlný text práce1,16 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
posudek vedouciho Poukarova.pdfPosudek vedoucího práce339,08 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
posudek oponenta Poukarova.pdfPosudek oponenta práce286,31 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
obhajoba Poukarova.pdfPrůběh obhajoby práce277,33 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/56474

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.