Název: Promlčení práva na náhradu škody
Další názvy: Statute of Limitations on Damages
Autoři: Hájek, Bořivoj
Vedoucí práce/školitel: Psutka Jindřich, Doc. JUDr. Ph.D.
Oponent: Šíma Alexander, JUDr.
Datum vydání: 2024
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/56477
Klíčová slova: promlčení;promlčecí lhůta;námitka promlčení;náhrada škody;majetková újma;nemajetková újma;objektivní odpovědnost;subjektivní odpovědnost.
Klíčová slova v dalším jazyce: statute of limitations;limitation period;statute of limitations objection;compensation for damages;property loss;non-property loss;objective liability;subjective liability.
Abstrakt: Diplomová práce se zaměřuje na problematiku promlčení práva na náhradu škody. V úvodních kapitolách je pozornost věnována institutu promlčení, včetně běhu promlčecích lhůt, a také námitce promlčení. Následně je rozebrána náhrada majetkové i nemajetkové újmy. Druhá část práce je již zaměřena na specifické případy promlčení práva na náhradu škody, například se jedná o promlčecí lhůtu u úmyslně způsobené škody, promlčecí lhůtu u práva na náhradu škody způsobenou vadou výrobku. Na samotný závěr diplomové práce je zohledněna úprava nacházející se mimo občanský zákoník, kdy je pozornost zaměřena zejména na promlčení práva na náhradu škody upravené v zákoně o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci rozhodnutím nebo nesprávným úředním postupem.
Abstrakt v dalším jazyce: The thesis focuses on the issue of the statute of limitations for compensation for damages. The introductory chapters examine the statute of limitations, including the running of limitation periods, as well as the statute of limitations objection. Subsequently, both property and non-property damage compensation are analyzed. The second part of the thesis delves into specific cases of the statute of limitations for compensation for damages. For instance, it deals with the limitation period for intentionally caused damage and the limitation period for the right to compensation for damage caused by a product defect. The conclusion of the thesis considers regulations beyond the Civil Code, with particular attention paid to the statute of limitations for compensation for damage governed by the Act on Liability for Damage Caused in the Exercise of Public Authority by Decision or Incorrect Official Procedure.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KPO)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Promlceni prava na nahradu skody (Hajek).pdfPlný text práce8,52 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
posudek oponenta Hajek B..pdfPosudek oponenta práce398,23 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
posudek vedouciho Hajek B..pdfPosudek vedoucího práce285,02 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
obhajoba Hajek B..pdfPrůběh obhajoby práce278,31 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/56477

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.