Název: Vyvlastnění
Další názvy: Expropriation
Autoři: Diblíková, Eliška
Vedoucí práce/školitel: Louda Tomáš, JUDr. CSc.
Oponent: Valeš Lukáš, Doc. PhDr. Ph.D.
Datum vydání: 2024
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/56518
Klíčová slova: vyvlastnění;omezení vlastnického práva;vlastnictví;účel vyvlastnění;vyvlastňovací řízení
Klíčová slova v dalším jazyce: expropriation;restriction of ownership;ownership;purpose of expropriation;expropriation proceedings
Abstrakt: Téma této bakalářské práce je vyvlastnění. Vyvlastnění je jedním z nejzávažnějších zásahů do vlastnických práv občana. Toto téma je aktuální v současnosti, ale současně tvoří nedílnou a bohatou součást naší historie. Vlastnické právo je v dnešní době zákonem garantováno a je součástí Listiny základních práv a svobod, která je součástí našeho ústavního pořádku. Bakalářská práce je rozdělena do 6 kapitol. První kapitola je věnována základním pojmům, které jsou potřebné k pochopení institutu vyvlastnění. Druhá obsahuje historický vývoj vyvlastnění. Třetí kapitola pojednává o základních podmínkách vyvlastnění a kapitola následující rozebírá jednu z podmínek, je účel vyvlastnění. Další kapitola se věnuje současné právní úpravě. V poslední kapitole je rozebrán celý vyvlastňovací proces. Cílem této práce je seznámit čtenáře s institutem vyvlastnění.
Abstrakt v dalším jazyce: The topic of this bachelor's thesis is expropriation. Expropriation is one of the most serious infringements on citizens' property rights. This topic is currently relevant, but it also constitutes an integral and rich part of our history. Property rights are guaranteed by law today and are part of the Charter of Fundamental Rights and Freedoms, which is a part of our constitutional order. The bachelor's thesis is divided into 6 chapters. The first chapter is dedicated to basic concepts necessary for understanding the institute of expropriation. The second chapter contains the historical development of expropriation. The third chapter deals with the basic conditions of expropriation, and the following chapter analyzes one of the conditions, which is the purpose of expropriation. The next chapter focuses on the current legal regulation. In the last chapter, the entire expropriation process is examined. The aim of this thesis is to familiarize the reader with the institute of expropriation.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KSR)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Vyvlastneni.pdfPlný text práce837,79 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Diblikova - posudek OP.pdfPosudek oponenta práce408,5 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Diblikova - protokol BP.pdfPrůběh obhajoby práce286,15 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Diblikova - posudek VP.pdfPosudek vedoucího práce624,5 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/56518

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.