Název: Strategické plánování adaptace města Sušice na klimatickou změnu
Další názvy: Strategic Planning of Adaptation to Climate Change of the Town of Sušice
Autoři: Hejplíková, Michaela
Vedoucí práce/školitel: Kopp Jan, Doc. RNDr. Ph.D.
Oponent: Hejduk Tomáš, Ing. Ph.D.
Datum vydání: 2024
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/56539
Klíčová slova: adaptační strategie;město sušice;pocitové mapy;strategické plánování;software rainwatermanager
Klíčová slova v dalším jazyce: adaptation of climate change;the town of sušice;heat maps;strategic planning;software rainwatermanager
Abstrakt: Tato diplomová práce se věnuje tvorbě podkladů pro adaptační strategii města Sušice na klimatickou změnu. Teoretická část se zabývá problematikou působení klimatické změny v městském prostředí, využitím mentálního mapování pro potřeby adaptačních opatření a předkládá seznam metodik tvorby adaptací v České republice. V praktické části bylo v katastrálním území Sušice nad Otavou provedeno terénní šetření s obyvateli a proběhly strukturované rozhovory s experty. Na základě těchto informací a věcných dat bylo posouzeno prostorového rozložení rizik dopadů klimatické změny. Dle občanů a expertů je Sušice nejvíce ohrožena povodněmi, vydatnými srážkami, dlouhodobým suchem a extrémně vysokými teplotami. V závěru praktické části jsou navržena adaptační opatření, která by mohla do budoucna omezit vliv klimatických projevů. Software RainWaterManager byl využit při aplikování opatření zaměřené na hospodaření s dešťovou vodou na území parkoviště.
Abstrakt v dalším jazyce: This thesis focuses on creation of the documents for the adaptation strategy of the town of Sušice to climate change. The theoretical part deals with the issue of climate change in the urban environment, the use of mental mapping for the needs of adaptation measures and presents a list of methodologies for the development of adaptation in the Czech Republic. In the practical part, a field survey was carried out in the cadastral area of Sušice nad Otavou with residents and structured interviews with experts were conducted. Based on this information and factual data, the spatial distribution of risks of climate change impacts was assessed. According to citizens and experts, the town of Sušice is most at risk of flooding, torrential rainfall, long-term drought and extremely high temperatures. The practical part concludes by proposing adaptation measures that could reduce the impact of climate change in the future. RainWaterManager software was used to apply stormwater management measures to the parking lot area.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KGM)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
DP_Hejplikova.pdfPlný text práce6,46 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
PV_Hejplikova.pdfPosudek vedoucího práce220,88 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
PO_Hejplikova.pdfPosudek oponenta práce263,69 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Hejplikova.pdfPrůběh obhajoby práce199,04 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/56539

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.