Full metadata record
DC poleHodnotaJazyk
dc.contributor.advisorMorávková Naděžda, Doc. PaedDr. Ph.D.
dc.contributor.authorSebjánová, Markéta
dc.contributor.refereeHlaváček Petr, Doc. PhDr. Ph.D.
dc.date.accepted2024-6-13
dc.date.accessioned2024-07-12T09:08:21Z-
dc.date.available2023-1-25
dc.date.available2024-07-12T09:08:21Z-
dc.date.issued2024
dc.date.submitted2024-4-25
dc.identifier94248
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11025/56737-
dc.description.abstractDiplomová práce pojednává o původní a současné kuchyni u obyvatel, jež žili ve 20. století v česko-německém pohraničí na Karlovarsku. Cílem práce bylo zmapovat stručnou historii území a zaměřit se především na zpracování potravin, na komparaci dvou národních kuchyní napříč časem. Autorka provedla také sběr receptů původních obyvatel i nově příchozích po roce 1945 (čeští Rumuni, Slováci) a následnou analýzu a zpracování receptů. Pomocí metody orální historie jsou představeni pamětníci, kteří autentickými výpověďmi charakterizují kuchyni tehdejší doby a doplňují ji rodinnými a oblíbenými recepty. Celá problematika je vhodně začleněna do historicko-kulturního kontextu.cs
dc.format104s., IX s.
dc.language.isocs
dc.publisherZápadočeská univerzita v Plzni
dc.rightsPlný text práce je přístupný bez omezení
dc.subjecttradiční jídlo; kulinární dědictví; lidové recepty; sudetycs
dc.titleKulinární dědictví v česko-německém pohraničí na Karlovarskucs
dc.title.alternativeCulinary heritage in the Czech-German border area next to Karlovy Varyen
dc.typediplomová práce
dc.thesis.degree-nameMgr.
dc.thesis.degree-levelNavazující
dc.thesis.degree-grantorZápadočeská univerzita v Plzni. Fakulta pedagogická
dc.thesis.degree-programUčitelství dějepisu pro střední školy
dc.description.resultObhájeno
dc.description.abstract-translatedThe thesis deals with the original and contemporary cuisine of the inhabitants who lived in the Czech-German border region in the 20th century in the Karlovy Vary area. The aim of the thesis was to provide a concise historical overview of the region while focusing on food processing, comparing two national cuisines across time. Additionally, the author gathered recipes from both original inhabitants and newcomers who arrived after 1945, including Czech Romanians and Slovaks. These recipes were then analyzed and processed. The thesis introduces witnesses through the oral history approach, who authentically depict the cuisine of that period with their testimonies and enrich it with family and favorite recipes. The entire study is carefully situated within its historical and cultural context.en
dc.subject.translatedtraditional food; culinary heritage; folk recipes; sudetenlanden
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KHI)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
DIPLOMOVA_PRACE_Sebjanova.pdfPlný text práce7,8 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Sebjanova Marketa V.pdfPosudek vedoucího práce175,4 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Sebjanova Marketa O.pdfPosudek oponenta práce117,11 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Sebjanova Marketa P.pdfPrůběh obhajoby práce63,48 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/56737

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.