Název: Opatření obecné povahy
Další názvy: Measure of General Nature
Autoři: Goubej, Lukáš
Vedoucí práce/školitel: Louda Tomáš, JUDr. CSc.
Oponent: Triner Petr, JUDr.
Datum vydání: 2024
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/57014
Klíčová slova: opatření obecné povahy;veřejná správa;soudní přezkum;správní akt;smíšený správní akt;formy činnosti;správní orgán;správní soudnictví;správní řád;soudní řád správní.
Klíčová slova v dalším jazyce: measure of a general nature;public administration;judicial review;administrative act;mixed administrative act;forms of action;administrative authority;administrative judiciary;administrative rules of procedure.
Abstrakt: Cílem této diplomové práce je přiblížení problematiky opatření obecné povahy. Autor se zabývá základními pojmy, které se týkají celé veřejné správy. Ovšem jeho hlavním cílem bylo seznámit čtenáře dopodrobna s pojmem opatření obecné povahy. Také se pokusil ukázat celou cestu, která předcházela vzniku tohoto pojmu, respektive jeho současné podoby. V této diplomové práci dále rozebral jednotlivé formy činnosti veřejné správy, se kterými se lze běžně setkat. Dále nám přiblížil orgány, které stojí za samotným vydáním opatření obecné povahy, či orgány, které následně vykonávají přezkum tohoto opatření. Nejvíce času věnoval problematice vydávání opatření obecné povahy a jeho následného přezkumu. Přezkum opatření obecné povahy bychom mohli rozdělit na přezkum opatření obecné povahy orgánem veřejné správy a soudní přezkum. Závěrem této práce nás seznámil s konkrétními opatřeními obecné povahy v praxi.
Abstrakt v dalším jazyce: The aim of this thesis is to present the issues of general measures of a general nature. The author deals with the basic concepts that concern the whole public administration. However, his main aim was to acquaint the reader in detail with the concept of a measure of a general nature. He also attempted to show the entire path that preceded the emergence of this concept, or rather its current form. In this thesis, he also analysed the various forms of public action of public administration that can be commonly encountered. He has also introduced us to the bodies behind the actual issuing a measure of a general nature, or the authorities that subsequently carry out a review of this measure. He spent most of his time on the issue of issuing measures of a general nature and its subsequent review. The review of a measure of a general nature could be divided into review of a measure of general nature by a public authority and judicial review. In conclusion, this of the thesis he introduced us to specific measures of a general nature in practice.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KSR)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
DP - Opatreni obecne povahy (Bc. Lukas Goubej).pdfPlný text práce1,44 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Goubej - protokol DPN.pdfPrůběh obhajoby práce278,59 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Goubej - posudek VPN.pdfPosudek vedoucího práce618,51 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Goubej - posudek OPN.pdfPosudek oponenta práce818,75 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/57014

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.