Název: Vyšetřování vlastností a významných prvků binárních operací
Další názvy: Examination of properties and important elements of binary operations
Autoři: Rašková, Kateřina
Vedoucí práce/školitel: Honzík Lukáš, PhDr. Ph.D.
Oponent: Hora Jaroslav, Doc. RNDr. CSc.
Datum vydání: 2024
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/57169
Klíčová slova: binární operace;vlastnosti binárních operací;významné prvky binárních operací;algebraické struktury
Klíčová slova v dalším jazyce: binary operations;properties of binary operations;important elements of binary operations;algebraic structures
Abstrakt: Tato bakalářská práce je zaměřena na vyšetřování vlastností a významných prvků binárních operací. Hlavní část práce je čistě teoretická, konec je pak praktický. V teoretické části jsou definovány pojmy, jako kartézský součin, relace, zobrazení či operace, na jejichž základě je možné zavést pojem binární operace a dále se zabývat jejich vlastnostmi a významnými prvky. Každá vlastnost či významný prvek je pak uveden na vhodných příkladech. V teoretické části je také popsáno několik případů, kdy se žáci setkávají s binárními operacemi dříve než na vysokých školách, dále je upozorněno na několik chyb při výuce binárních operací. S pojmem binární operace úzce souvisí i algebraické struktury, kterým je věnován závěr teoretické části. V praktické části je podrobně vyřešeno pět složitějších úloh.
Abstrakt v dalším jazyce: This bachelor thesis is focused on examination of properties and important elements of binary operations. The main part of the thesis is entirely theoretical, and the end is practical. In the theoretical part, terms like cartesian product, relation and mapping are defined, thanks to which it is possible to delineate the concept of binary operation and further deal with their examination and important elements. Every examination and important element are presented with an appropriate examples. The theoretical part also describes some cases where students encounter binary operations earlier than in universities and draws attention to several mistakes during teaching of binary operation. Algebraic structures are also closely related to the concept of binary operations, to which the conclusion of the theoretical part deals. In the practical part, five complex problems are solved in detail.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KMT)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Raskova - bakalarska prace .pdfPlný text práce1,24 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
PosudekVedoucihoSTAG-HonzikL-97564.pdfPosudek vedoucího práce63,24 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Posudek_oponenta_bakalarske_prace_Kateriny_Raskove.pdfPosudek oponenta práce92,72 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Protokol Raskova.pdfPrůběh obhajoby práce302,48 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/57169

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.