Title: SPARQL Endpoint a interaktivní vizualizace dat
Other Titles: SPARQL Endpoint and interactive data visualization
Authors: Kaiser, František
Advisor: Včelák Petr, Ing. Ph.D.
Referee: Kryl Martin, Ing.
Issue Date: 2024
Publisher: Západočeská univerzita v Plzni
Document type: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/57240
Keywords: rdf;owl;sparql;sparql endpoint;interaktivní vizualizace;zpracování sparql;analýza sparql;analýza rdf dat
Keywords in different language: rdf;owl;sparql;sparql endpoint;interactive visualization;sparql processing;sparql analysis;rdf data analysis
Abstract: Diplomová práce se zabývá podporou analýzy a vizualizace propojených dat ze SPARQL Endpointu. Popisuje sémantické technologie, procesy analýzy a vizualizace dat. Jsou porovnány nástroje, které problematiku řeší. Je navržena a implementována aplikace s architekturou klient-server, která umí pomocí automatických i manuálních transformací zpracovat propojená data v surové podobě do přehledných tabulek. Sloupce jsou formátovány dle datového typu nebo dalších požadavků uživatele a jsou doplněny o statistické přehledy složení hodnot a jejich typů, které lze interaktivně filtrovat. Data lze dále prezentovat formou vícestránkových dashboardů, které obsahují několik typů vizuálů. Implementace je testována jednotkovými testy, obrazovky klienta jsou testovány manuálně. Řešení je validováno na netriviálních dotazech, je změřena výkonnost, a vzniklá aplikace je porovnána s analyzovanými nástroji. Nakonec jsou popsány možnosti optimalizace a vylepšení, kterými může být aplikace rozvíjena.
Abstract in different language: Master thesis aims at designing methods of analysis and visualization for linked data from SPARQL Endpoint. Semantic technologies, data analysis and visualization processes are described, existing tools are compared and an application with a client-server architecture is designed and implemented. Application processes linked data in raw form into well-arranged tables, using automatic and manual transformations. Columns are formatted according to data type or other user requirements, they provide statistical summaries of their values and types, which can be interactively filtered. Data can be further presented in the form of multi-page dashboards that contain several types of visuals. Implementation is unit tested and client screens are tested manually. Solution is validated on non-trivial queries, performance is measured and result compared with analyzed tools. Finally, optimization and enhancement possibilities are described.
Rights: Plný text práce je přístupný bez omezení
Appears in Collections:Diplomové práce / Theses (KIV)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Kaiser_Frantisek_2024.pdfPlný text práce2,37 MBAdobe PDFView/Open
A22N0050Phodnoceni-ved.pdfPosudek vedoucího práce94,96 kBAdobe PDFView/Open
A22N0050Pposudek-op.pdfPosudek oponenta práce436,95 kBAdobe PDFView/Open
A22N0050Pobhajoba.pdfPrůběh obhajoby práce190,26 kBAdobe PDFView/Open


Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11025/57240

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.