Title: Penzijní připojištění a jeho význam pro finanční zajištění ve stáří
Other Titles: Retirement income insurance and its importance to provision in old age
Authors: Hanzlíková, Kateřina
Advisor: Svoboda, Milan
Referee: Karlovec, Karel
Issue Date: 2013
Publisher: Západočeská univerzita v Plzni
Document type: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/7199
Keywords: penzijní připojištění;důchodový systém;stavební spoření;vnitřní výnosové procento;zhodnocení
Keywords in different language: retirement income insurance;retirement system;building society account;internal rate of return;appreciation
Abstract: Bakalářská práce na téma "Penzijní připojištění a jeho význam pro finanční zajištění ve stáří" je zaměřena na analýzu efektivnosti penzijního připojištění jako formy dlouhodobého spoření s cílem zajištění občanů na důchodový věk. Teoretická část se zabývá popisem současného systému sociální podpory a důchodového zabezpečení v ČR. Další kapitola teorie se zabývá popisem samotného penzijního připojištění a jeho reformy z roku 2011. Praktická část se věnuje analýze penzijního připojištění. K vyhodnocení výhodnosti a efektivnosti penzijního připojištění je použito vnitřní výnosové procento, jehož výpočet je prováděn v prostředí MS Excel. Pro srovnání je provedena analýza stavebního spoření, jako alternativy dlouhodobého spoření.
Abstract in different language: Bachelor thesis on "Retirement income insurance and its importance for financial security in old age" is focused on analyzing the effectiveness of retirement income insurance as a form of long-term savings in order to secure citizens' retirement age. The theoretical part describes the current system of social assistance and pension system in Czech Republic. The next chapter is focused on description of the system of retirement income insurance and its reform from 2011. The practical part deals with an analysis of the pension supplementary insurance. To evaluate the benefits and effectiveness of the retirement income insurance system is used internal rate of return. The calculation is performed in MS Excel. For comparison, there is performed an analysis of building society account as an alternative to long-term savings.
Rights: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Appears in Collections:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KFU)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Dufkova_BP.pdfPlný text práce1,54 MBAdobe PDFView/Open
dufkova.pdfPosudek vedoucího práce596,6 kBAdobe PDFView/Open
dufkova.pdf(1).pdfPosudek oponenta práce582,54 kBAdobe PDFView/Open
dufkova.PDFPrůběh obhajoby práce197 kBAdobe PDFView/Open


Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11025/7199

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.