Název: Prvky hororu ve vybraných titulech světové autorské pohádky
Další názvy: Elements of horor in selected titles of world´s author´s fairy tale
Autoři: Frková, Veronika
Vedoucí práce/školitel: Brčáková, Vladimíra
Oponent: Jirásek, Bohumil
Datum vydání: 2014
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/14179
Klíčová slova: literatura pro děti a mládež;pohádka;světová autorská pohádka;horor;interpretace
Klíčová slova v dalším jazyce: literature for children and youth;fairytale;contemporary fairy tales;horror;interpretation
Abstrakt: Diplomová práce se zabývá hororovými prvky ve vybraných titulech světové autorské pohádky. Cílem práce je popsat a analyzovat hororové prvky v pohádkách, tedy charakterizovat postupy, jimiž je dosahováno hrůzostrašné atmosféry, a motivy, pomocí kterých jsou vyvolávány pocity strachu, napětí, děsu a úzkosti. Pohádky jsou primárně určeny dětským čtenářům, jsou tedy psány s ohledem na potřeby a psychiku těchto recipientů. Proto lze očekávat, že v nich nebudou obsaženy strašidelné motivy a jevy vyvolávající hrůzu. Tato práce ovšem na základě interpretace pěti světových autorských pohádek (Malá mořská víla, Divoké labutě, Sněhová královna,Čarodějnice,Koralina dokazuje, že se v pohádkách hororové prvky objevují a mají zde své oprávněné místo.
Abstrakt v dalším jazyce: This dissertation deals with the horror elements in selected titles of contemporary fairy tales. The main objective is the analysis of horror elements incorporated in these fairy tales, that is, to characterize the methods of achieving the terrifying atmosphere and themes which cause the feelings of fear, tension, dread and worry. Fairy tales are primarily intended for young readers. They are therefore written in a way considering the needs and psyche of these recipients. This way it is expected that they won't contain any frightening themes and effects causing terror. This study although proves, on the basis of interpretation of five well known contemporary fairy tales (The Little Mermaid, Wild Swans, The Snow Queen, The Witch, Coraline), that horror elements are definitely included and have their rightful place in these titles. Some tales are even built upon a terrifying atmosphere.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KČJ)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
DP_FrkovaV.pdfPlný text práce1,5 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
frkova_brcakova.pdfPosudek vedoucího práce43,23 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
frkova_jirasek.pdfPosudek oponenta práce296,94 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
frkova_prubeh.pdfPrůběh obhajoby práce197,33 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/14179

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.