Název: Finanční gramotnost
Další názvy: Financial literacy
Autoři: Ondráčková, Tereza
Vedoucí práce/školitel: Svoboda, Milan
Oponent: Gladavská, Lenka
Datum vydání: 2015
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/18463
Klíčová slova: finanční gramotnost;osobní finance;rodinný rozpočet;hospodaření domácností;finanční vzdělávání
Klíčová slova v dalším jazyce: financial literacy;personal finance;family budget;household management;financial education
Abstrakt: Bakalářská práce se zabývá finanční gramotností. Cílem práce je pomocí dotazníkového šetření zjistit úroveň finanční gramotnosti a finančního chování obyvatel České republiky starších 18 let. V teoretické části je vysvětlen pojem finanční gramotnost a představeny její jednotlivé složky. Dále je čtenář seznámen s hospodařením v rámci osobních a rodinných financí včetně důsledků, které vyplývají z nesprávného hospodaření. Zmíněn je i osobní bankrot jako jedna z možností, jak se zbavit dluhů. Další část práce se zabývá finančním vzděláváním jako prevencí před zadlužováním, strukturou tohoto vzdělávání a konkrétními formami v České republice. Praktická část pak analyzuje úroveň finanční gramotnosti v České republice. Výsledky této analýzy jsou následně srovnány s výsledky výzkumů, které proběhly v předchozích letech. Současně je u vybraných otázek proveden chí-kvadrát test nezávislosti pro zjištění, zda se úroveň finančního vzdělání mění s věkem či dosaženým vzděláním.
Abstrakt v dalším jazyce: Bachelor thesis deals with financial literacy. The aim is, acquire by questionnaire a level of financial literacy and financial behavior of the Czech population older than 18 years. The theoretical part explains the concept of financial literacy and presented it´s individual components. Furthermore, the reader is introduced by the economy in the context of personal and family finances, including the consequences that result from improper management. Mentioned is also personal bankruptcy as an option to get rid of debts. Another part deals with financial education as prevention of indebtedness. The structure of the education and its specific forms in the Czech Republic. The practical part analyzes the level of financial literacy in the Czech Republic. The results of this analysis are then compared with the results of researches undertaken in previous years. At the same time is conducted chi-square test of independence on selected issues, to determine whether the level of financial education varies with age and educational attainment.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KPM)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Financni gramotnost (BP) - Tereza Ondrackova.pdfPlný text práce1,91 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
vedouci-Ondrackova T. - V.PDFPosudek vedoucího práce624,07 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
oponent-Ondrackova T. - O.PDFPosudek oponenta práce677,31 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
obhajoba-Ondrackova T. - prubeh.PDFPrůběh obhajoby práce187,12 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/18463

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.