Název: Spory mezi liberálním a radikálním feminismem: komparativní pohled
Další názvy: Disputes between liberal and radical feminism: comparative view
Autoři: Střihavková, Michaela
Vedoucí práce/školitel: Strnadová, Lenka
Oponent: Lupták Burzová, Petra
Datum vydání: 2015
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/19470
Klíčová slova: emancipace;feminismus;feministická teorie;gender;rovnoprávnost;soukromá a veřejná sféra;ženské hnutí
Klíčová slova v dalším jazyce: emancipation;feminism;feminist theory;gender;equality of rights;private and public sector;women´s movement
Abstrakt: Tato bakalářská práce je zaměřena na spory mezi liberálním a radikálním feminismem: komparativní metodou. Bakalářská práce je rozdělena do dvou hlavních částí teoretické a analytické. První a druhá kapitola tvoří teoretickou část práce, která popisuje vývoj feminismu a historii feminismu, tedy období od poslední třetiny 18. stol. do 80. let 20. stol. Spory mezi liberálním a radikálním feminismem uvedené v těchto kapitolách spočívají v zařazení liberálního a radikálního feminismu do odlišných vln feminismu a v zařazení do odlišných genderově feministických teorií. Třetí a čtvrtá kapitola tvoří analytickou část bakalářské práce. Ve třetí kapitole jsou uvedeny spory obou proudů feminismu v oblastech vzdělávání, rodinného života a zaměstnání a ve čtvrté kapitole je zmíněna kritika obou proudů feminismu, která vychází od ostatních proudů feminismu a od ostatních představitelů a badatelů feminismu. Cílem práce je poskytnout souhrn teoretických a praktických projevů sporů obou feministických směrů. Poznatky této práce bude možné využít jako námět rozsáhlejší komparace při dalším studiu.
Abstrakt v dalším jazyce: The bachelor´s thesis main focus is on disputes between liberal and radical feminism by comparative method. The bachelor´s thesis is divided into two main parts theoretical and analytical. The first and second chapters of thesis are theoretical parts, that describe development and historical roots of feminism from last third 18th century to 80´s 20th century. Disputes between liberal and radical feminism describe in these chapters consist in the inclusion of liberal and radical feminism in different waves of feminism and in the inclusion in different gender feminist theories. The third and fourth chapters create analytical parts of the bachelor´s thesis. There are described the disputes of liberal and radical feminism in education, family life and employment. The criticism of feminist theory from other feminist representatives and researchers is described in fourth chapter. This bachelor´s thesis should provide theoretical and practical examples of disputes between liberal and radical feminism.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KAP)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
BP.pdfPlný text práce491,54 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
vedouci-Strihavkova_VED.docxPosudek vedoucího práce43,89 kBMicrosoft Word XMLZobrazit/otevřít
oponent-Strihavkova_opo.docxPosudek oponenta práce32,51 kBMicrosoft Word XMLZobrazit/otevřít
obhajoba-Strihavkova.pdfPrůběh obhajoby práce323,05 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/19470

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.