Název: Koncept neutrality v současné mezinárodní politice: analýza proměny přístupu k neutralitě (případová studie Rakouska)
Další názvy: The concept of neutrality in contemporary international politics: an analysis of the transformation approach to neutrality (a case study in Austria)
Autoři: Hříbalová, Helena
Vedoucí práce/školitel: Cabadová Waisová, Šárka
Oponent: Ponížilová, Martina
Datum vydání: 2015
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/19535
Klíčová slova: rakousko;neutralita;zahraniční politika;evropská integrace;bezpečnostní politika;neutralita v mezinárodních vztazích;bezpečnostní strategie
Klíčová slova v dalším jazyce: austria;neutrality;foreign policy;european integration;security policy;neutrality in international relations;security strategy
Abstrakt: Práce pojednává o konceptu neutrality v mezinárodním prostředí. Zaměřuje se na případovou studii politicky neutrálního státu Rakouska, které se k neutralitě přihlásilo v roce 1955. Důsledkem dynamických změn v mezinárodním systému po druhé světové válce, studené válce a globalizaci, prošla rakouská neutralita vnitřními modifikacemi. Práce si klade za úkol popsat vývoj těchto změn a určit, zda se Rakousko má považovat za zemi s trvalou nebo formální neutralitou.
Abstrakt v dalším jazyce: This bachelor thesis deals with the concept of neutrality in an international environment. It is focused on a case study of a politically neutral country Austria, which has entered neutrality in 1955. Austrian neutrality gets through internal modifications as a result of the dynamic changes in the international system after World War II, the Cold War and globalization. Thesis aims to describe the evolution of these changes and determine whether Austria should be considered as a country with permanent or formal neutrality.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KAP)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Hribalova_BP.pdfPlný text práce528,78 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
vedouci-Hribalova_MV-BAS-VED.docxPosudek vedoucího práce40,23 kBMicrosoft Word XMLZobrazit/otevřít
oponent-Hribalova_opo.docxPosudek oponenta práce50,84 kBMicrosoft Word XMLZobrazit/otevřít
obhajoba-Hribalova.pdfPrůběh obhajoby práce297,98 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/19535

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.