Title: Koncept neutrality v současné mezinárodní politice: analýza proměny přístupu k neutralitě (případová studie Rakouska)
Other Titles: The concept of neutrality in contemporary international politics: an analysis of the transformation approach to neutrality (a case study in Austria)
Authors: Hříbalová, Helena
Advisor: Cabadová Waisová, Šárka
Referee: Ponížilová, Martina
Issue Date: 2015
Publisher: Západočeská univerzita v Plzni
Document type: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/19535
Keywords: rakousko;neutralita;zahraniční politika;evropská integrace;bezpečnostní politika;neutralita v mezinárodních vztazích;bezpečnostní strategie
Keywords in different language: austria;neutrality;foreign policy;european integration;security policy;neutrality in international relations;security strategy
Abstract: Práce pojednává o konceptu neutrality v mezinárodním prostředí. Zaměřuje se na případovou studii politicky neutrálního státu Rakouska, které se k neutralitě přihlásilo v roce 1955. Důsledkem dynamických změn v mezinárodním systému po druhé světové válce, studené válce a globalizaci, prošla rakouská neutralita vnitřními modifikacemi. Práce si klade za úkol popsat vývoj těchto změn a určit, zda se Rakousko má považovat za zemi s trvalou nebo formální neutralitou.
Abstract in different language: This bachelor thesis deals with the concept of neutrality in an international environment. It is focused on a case study of a politically neutral country Austria, which has entered neutrality in 1955. Austrian neutrality gets through internal modifications as a result of the dynamic changes in the international system after World War II, the Cold War and globalization. Thesis aims to describe the evolution of these changes and determine whether Austria should be considered as a country with permanent or formal neutrality.
Rights: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Appears in Collections:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KAP)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Hribalova_BP.pdfPlný text práce528,78 kBAdobe PDFView/Open
vedouci-Hribalova_MV-BAS-VED.docxPosudek vedoucího práce40,23 kBMicrosoft Word XMLView/Open
oponent-Hribalova_opo.docxPosudek oponenta práce50,84 kBMicrosoft Word XMLView/Open
obhajoba-Hribalova.pdfPrůběh obhajoby práce297,98 kBAdobe PDFView/Open


Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11025/19535

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.