Název: Dokazování přestupků, pokuty a odvolací řízení v policejní praxi
Další názvy: Proving offenses, penalties and appeals in police practice
Autoři: Gabriel, Lukáš
Vedoucí práce/školitel: Louda, Tomáš
Oponent: Lego, Jan
Datum vydání: 2015
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/20166
Klíčová slova: přestupkové řízení;blokové řízení;pokutový blok;přezkumné řízení;obnova řízení;stížnosti.
Klíčová slova v dalším jazyce: infringement proceedings;penalty proceeding;penalty decision;review procedure;retrial procedure;grievances.
Abstrakt: K vypracování bakalářské práce jsem zvolil téma "Dokazování přestupků, pokuty a odvolací řízení v policejní praxi", kterou jsem rozdělil na dvě části a to na teoretickou a praktickou. V teoretické části se v první kapitole zabývám základními úkoly Policie ČR, kde tyto úkoly vyjmenovávám a uvádím základní princip činnosti související s těmito úkoly. Ve druhé kapitole se zabývám zakotvením pojmu a významu v právním řádu České republiky, kde zejména odkazuji na zákon č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů, jenž lze s jistotou považovat za základní pramen přestupkového práva. Ve třetí kapitole uvádím nejčastější úkony, které Policie ČR v souvislosti s odhalováním a projednáváním přestupku provádí. Těmito úkony se rozumí základní zákonná oprávnění a o základní metody využívané v kriminalistice. Čtvrtá kapitola je věnována přestupkům, které je Policie ČR příslušná sama projednat. Vyjmenovávám zde přestupky dle výše citovaného zákona o přestupcích a také uvádím příklady přestupků dle jiných zákonů. V páté kapitole uvádím a popisuji základní zásady přestupkového řízení. V šesté kapitole se z převážné části zabývám zkrácenou variantou projednání přestupku, tzv. "blokovým řízením", ale také tzv. "běžným přestupkovým řízením" jenž ve výjimečných případech Policie ČR vykonává. Kapitola sedmá se věnována možnostem ochrany účastníka proti pravomocnému blokovému řízení, tedy institutům "Přezkumné řízení", "Obnova řízení" a "Stížnosti". Na závěr teoretické části, v kapitole osmé, je popsán způsob součinnosti Policie ČR s jinými správními orgány, kterým Policie ČR oznamuje nebo odevzdává takové přestupky, k jejichž projednání není sama příslušná. Praktická část obsahuje reálný příklad projednání přestupku s jeho pachatelem, který spočívá v překročení nejvyšší dovolené rychlosti motorového vozidla, jenž byl hlídkou Policie ČR zjištěn měřícím zařízením. Projednání tohoto protiprávního jednání bude ukončeno na místě v blokovém řízení vydáním pokutového bloku.
Abstrakt v dalším jazyce: As a topic of this bachelor thesis I chose "Proving offenses, penalties and appeals in police practice", which I split into two parts theoretical and practical. In the first chapter of the theoretical part I deal with basic duties of Police of the Czech Republic and I list the basic principles and tasks linked to such duties. In the second chapter I deal with establishing the term "offense" and it´s implementation and significance in the legal order of Czech Republic, where I especially point out the law no. 200/1990, on offenses as amended, which can be considered the source of criminal law. In the third chapter I describe the most common tasks of Police of the Czech Republic carried out in order to ascertainand considerthe offense. Such tasks involve basic lawful authorizations and methods used in criminology. Fourth chapter lists all the offenses the police of the Czech Republic is allowed to settle on its own. I list all the offenses according to the aforementioned law and also offenses stated in other laws.In the fifth chapter I describe basic principles of misdemeanors proceedings. In the sixth chapter I deal mostly with shortened version of the misdemeanor proceeding "penalty proceeding" but also with the "standard offence proceeding", which is carried out by the police of the Czech Republic occasionally. Chapter seven focuses on means of protection of the subject of the shortened misdemeanor conduct i.e. "review procedure", "renewal of proceeding" and "appeals". At the end of the theoretical chapter, in chapter eight there is a description of cooperation between the police of the Czech Republic and other administrative authorities to which the police of the Czech Republic forwards those offenses which the police of the Czech Republic is not authorized to settle on its own. Practical part contains a real life situation in which perpetration of anoffense (breaking of the speed limit by motor vehicle detected by measuring device) is carried out by a patrol of the police of the Czeh Republic. Proceeding of this unlawful conduct has been settled "on the spot" by means of shortened version of the misdemeanor proceeding by issuing fine.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KSR)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
BP_Lukas_Gabriel_finalni_verze_se_zadavacimi_listy (65s.).pdfPlný text práce809,97 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
vedouci-Posudek VP - Gabriel - Louda.pdfPosudek vedoucího práce1,05 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
oponent-Posudek OP - Gabriel - Lego.pdfPosudek oponenta práce500,38 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
obhajoba-Protokol - Gabriel.pdfPrůběh obhajoby práce300,77 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/20166

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.