Název: Empedoklés a Sfairos
Další názvy: Empedocles and Sfairos
Autoři: Jakoubek, Karel
Vedoucí práce/školitel: Kočandrle Radim, PhDr. Ph.D.
Oponent: Jiráková Karolína, Mgr.
Datum vydání: 2016
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/22642
Klíčová slova: empedoklés;sfairos;čtyři kořeny;láska;zápas;kosmický cyklus;zoogonie;kosmogonie;směs;frén hiére
Klíčová slova v dalším jazyce: empedocles;sphairos;four roots;love;strife;zoogony;cosmogony;cosmic cycle;mixture;frén hieré
Abstrakt: Předmětem této bakalářské práce je interpretování té části Empedokleovy filozofie, která se vztahuje k Sfairu. Význam Sfaira je v rámci Empedoleových představ o světě naprosto specifický a jeho výklad předpokládá interpretaci všech podstatných rysů Empedokleovy nauky. Chceme-li zjistit, co Empedoklés prostřednictvím Sfaira vyjadřoval, musíme zde podat celkový výměr toho, jak Empedoklés chápal svět a jak o něm smýšlel. Z výše uvedených důvodů, tedy tato práce obsahuje interpretace čtyř kořenů, které tvoří hlavní konstrukční prvky Empedokleova světa, Lásky a Zápasu, jež představují dynamické síly, které kořeny uspořádávají do směsí, případně tyto směsi rozlučují zpět do jednotlivých kořenů. Dále je zde popsán Empedokleův kosmický cyklus, v jehož rámci se Sfairos objevuje v okamžiku kulminace Lásky, jako kulovitý útvar, stvořený Láskou a zahrnující ve svém těle dokonalou směs čtyř kořenů.
Abstrakt v dalším jazyce: This work deals with Empedocles´ term Sphairos. The explanation of this term, however implies interpretation of the Empedocles doktrine to extent of his poem "peri physeos". For this reason, there are described the four roots, Love and Strife, and of course the cosmic cycle.Sphairos formed in a part of the cosmic cycle, in which culmination in the government of Love. Sphairos is created by uniting force of Love, which combines the four roots of the ideal mixture. But we can ask after the character of this mixture. Is it homogeneous mixture? This work is inspired by the interpretation of Hladký, which explains the Sphairos as an organic whole.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KFI)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Empedokles a Sfairos.pdfPlný text práce304,56 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
jakoubek_kocandrle.pdfPosudek vedoucího práce540,32 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
jakoubek_jirakova.pdfPosudek oponenta práce166,62 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
JAKOUBEK_K.pdfPrůběh obhajoby práce263,72 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/22642

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.