Název: Renesanční kniha v českých zemích
Další názvy: Renaissance book in Bohemia
Autoři: Kaslová, Kristýna
Vedoucí práce/školitel: Svatková Dagmar, PhDr.
Oponent: Hečková Petra, Mgr. Ph.D.
Datum vydání: 2016
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/22645
Klíčová slova: kniha;renesance;české země;dějiny knižní kultury;knihvazači;knihtiskaři;knihovny;dějiny knihtisku;vzdělanost.
Klíčová slova v dalším jazyce: book;renaissance;bohemia;history of books and reading;bookbinders;etterpress printers;libraries;history of letterpress printing;educational attainment.
Abstrakt: Jako téma bakalářské práce jsem si vybrala Renesanční knihu v českých zemích. Nejprve představuji, jak se renesanční epocha projevila v českých zemích a popisuji historické pozadí v rozmezí sta let. Práce se zaměřuje především na deskripci jednotlivých vnějších a vnitřních částí knihy a mapuje oblasti, bez kterých by díla těžko vznikala. Kniha fungovala jako důležitý komponent při utváření kulturního dědictví a vzdělanosti. V práci zmiňuji důležité knihtiskaře předbělohorského období, knihovny a počátky knihtisku, bez kterého by tištěná kniha nemohla konkurovat rukopisné.
Abstrakt v dalším jazyce: As a topic of my bachelor thesis i chose the Renaissance book in Czech lands. At first I present what impact the Renaissance era had in Czech lands and I also describe the historical background within an interval of one hundred years. The thesis concerns primarilly with description of each outside and inside part of the book and maps the areas without which the writings would hardly have come into being. The book functioned as an important component in shaping the cultural heritage and education. I also mention important book printers of the era before the Battle of White Mountain, libraries and the beginnings of the letterpress without which a printed book could not have competed with a handwritten one.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KFI)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Renesancni kniha v ceskych zemich.pdfPlný text práce1,25 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
kaslova_svatkova.pdfPosudek vedoucího práce472,38 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
kaslova_heckova.pdfPosudek oponenta práce514,72 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
KASLOVA_K.pdfPrůběh obhajoby práce455,63 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/22645

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.